Moldovenii au trimis acasă în 2018 cu peste $65 mln. mai mult decât în anul precedent

  • 25 янв. 2019, 16:46
  • 942

Valoarea transferurilor de mijloace bănești efectuate în favoarea persoanelor fizice a crescut în 2018 cu 5.8 la sută, față de anul precedent. Persoanele fizice (rezidente şi nerezidente) au primit în anul trecut prin băncile din R. Moldova mijloace bănești în sumă netă echivalentă cu 1 miliard 255.8 milioane de dolari SUA, informează MOLDPRES cu referire la date făcute publice astăzi de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Transferurile brute se ridică la 1 miliard 368 milioane de dolari. BNM precizează că ”persoanele fizice care transferă şi primesc banii prin SRB (sistemele de remitere de bani) pot avea cetăţenia oricăror state. Provenienţa şi destinaţia banilor transferaţi poate fi diferită. Datele includ decontările cu băncile din Republica Moldova, fără băncile din raioanele din partea stânga a Nistrului”.

Fluctuațiile cursului de schimb al valutelor originale față de dolarul SUA, precum și majorarea efectivă a transferurilor (eliminându-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent) au contribuit la creșterea transferurilor.

Datele BNM relevă o schimbare a structurii transferurilor, inclusiv prin sistemele de plăți rapide. Cea mai mare parte a transferurilor brute prin sisteme de remitere de bani, respectiv, 56.6 la sută din total a fost efectuată în anul trecut în euro, față de 50.2 la sută în anul precedent. Ponderea dolarului în totalul transferurilor eliberate persoanelor fizice s-a redus de la 22.9 la sută în anul 2017 la 17.2 la sută în 2018.

Potrivit Biroului Național de Statistică, transferurile băneşti din afara ţării rămân a fi o sursă importantă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, acestea au reprezentat în trimestrul trei al anului trecut 13.4 la sută din total venituri, comparativ cu 14,6 la sută în anul 2017. „Populaţia rurală în comparaţie cu cea urbană este dependentă într-o proporţie mai mare de transferurile din afara ţării, ponderea acestora fiind de 19,9% faţă de 7,2% în cazul populaţiei din mediul urban”, constatau statisticienii în raportul privind veniturile şi cheltuielile populației în trimestrul III anul 2018.