Moldova, pe ultimele locuri la capitolul cultura antreprenorială

  • 30 сент. 2016, 16:41
  • 1 239

Republica Moldova se clasează pe ultimele locuri la capitolul cultura antreprenorială, arată un sondaj realizat de Global Entrepreneurship Network. Acest fapt influienţează negativ nivelul economic al ţării, susţin reprezentanţii GEN în Republica Moldova. De aceea, experții şi-au propus să redreseze situaţia şi au organizat în premieră, un atelier experimental, menit sa stimuleze dezvoltarea antreprenoriatului în localități. Evenimemntul a adunat la Chişinău bussinesmani din toate regiunile ţării, dornici să înveţe secretele unei afaceri de succes. 

Ghenadie Găidibade este singurul producător de pavaj vibropresat din Rezina şi Floreşti. A început afacerea acum şase luni, iar cel mai mare impediment de care se ciocneşte de când s-a lansat de piaţă este lipsa cunoştineţelor. Omul de afaceri speră să le dobândească anume de la asemenea ateliere.

„Cel mai mare impediment a fost cunoasterea. Când lansezi o afacere nu știi cum vor derula lucrurile. Cum o să fie cu frunizorii, clienții, chiria, producerea. Așteptarile mele de la aceste ateliere este să învăț ceva nou.”, declară Găidibade.

La atelier au fost invitaţi nu doar oameni de afaceri, dar şi funcţionari publici, organizații și asociații de suport, media locală și națională. Şi asta, deaorece, potrivit experţilor economici, sănătatea antreprenoriatului local necesită o abordare holistică, iar pentru ca o afacere să aibă succes, un antreprenor trebuie să ştie cum să interacţioneze cu diverşi actori ai socităţii, precum guvernarea sau mass-media. 

Olesea Fortuna, președinte al GEN Moldova declară că organizația vrea să prezinte într-o manieră interectativă cum poți lucra cu ecosistemul antreprenorial pe exemplul Chișinăului, dar si pe exemplul altor tari. "Vom vorbi și despre infrastructura de suport, care sunt companiile, băncile, care pot oferi un anumit suport ca sa-şi dezvolte afacerea şi nu în ultimul rând guvernarea care crează cadrul legislativ.”

Pe lângă suport teroretic, evenimentul a oferit posibilitatea antreprenorilor locali să stabilească legături şi cu potenţiali investitori, pe care este greu să-i identifici dacă nu te implici şi nu participi la semenea ateliere, dar care au, de cele mai multe ori, oferte anvatajoase. 

MATVEI ROUTER, REPREZENTANT COMPANIA KINGDOM PARADIGM :

„În prezent, investiţia maximă pe care o putem face este de 50 de mii de euro pentru prima etapa. De asemenea, noi putem ajuta antreprenorii să treacă la o nouă etapă în dezvoltarea afacerii lor, şi anume, să stabilească legături cu companii internaţionale.” 

Atelierul experimental cu genericul dezvoltarea culturii antreprenoriale în localităţile Republicii Moldova a fost organizat de Global Entrepreneurship Network Moldova cu suportul Fundaţiei Fredrich Naumann. Evenimentul este la prima ediţie.