Minivacanțe pentru salariați în 2019: Calendarul zilelor libere

  • 30 окт. 2018, 16:20
  • 476

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a demarat consultările pentru elaborarea proiectului Hotărârii Guvernului cu privire la transferul unor zile de odihnă în anul 2019, transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md.

Potrivit reprezentanților Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova, care au participat la discuții, au fost propuse ca zile de odihnă și recuperarea acestora următoarele date:

  • ziua de marți, 30 aprilie va fi zi nelucrătoare și recuperată pe 13 aprilie;
  • ziua de vineri, 10 mai va fi zi nelucrătoare și recuperată pe 18 mai;
  • ziua de luni, 26 august va fi zi nelucrătoare și recuperată pe 17 august.

Reprezentanții patronatelor au apreciat intenția autorităților de a iniția acest proces acum, fapt ce oferă o previzibilitate activității de întreprinzător. 

De asemenea, aceștia au mai punctat că este inadmisibilă intervenția autorităților și crearea artificială a vacanțelor cu încălcarea previzibilității și transparenței acestui proces.

Potrivit Codului muncii, în Republica Moldova, zile de sărbătoare nelucrătoare, cu plata salariului mediu (pentru salariaţii care sunt remuneraţi în acord sau pe unitate de timp – oră sau zi), sunt:

  • 1 ianuarie – Anul Nou;
  • 7 şi 8 ianuarie – Naşterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil vechi);
  • 8 martie – Ziua internaţională a femeii;
  • prima şi a doua zi de Paşte conform calendarului bisericesc;
  • ziua de luni la o săptămână după Paşte (Paştele Blajinilor);
  • 1 mai – Ziua internaţională a solidarităţii oamenilor muncii;
  • 9 mai – Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru independenţa Patriei;
  • 27 august – Ziua Independenţei;
  • 31 august – sărbătoarea ”Limba noastră”;
  • 25 decembrie – Naşterea lui Iisus Hristos (Crăciunul pe stil nou);
  • ziua Hramului bisericii din localitatea respectivă, declarată în modul stabilit de consiliul local al municipiului, oraşului, comunei, satului.

În zilele de sărbătoare nelucrătoare se admit lucrările în unităţile a căror oprire nu este posibilă în legătură cu condiţiile tehnice şi de producţie (unităţile cu flux continuu), lucrările determinate de necesitatea deservirii populaţiei, precum şi lucrările urgente de reparaţie şi de încărcare-descărcare.

Nu se admite atragerea la muncă în zilele de sărbătoare nelucrătoare a salariaţilor în vârstă de până la 18 ani sau a femeilor gravide.

Persoanele cu dizabilităţi severe şi accentuate, unul dintre părinţii (tutorele, curatorul) care au copii în vârstă de până la patru ani sau copii cu dizabilităţi, persoanele care îmbină concediile pentru îngrijirea copilului cu activitatea de muncă şi salariaţii care îngrijesc de un membru al familiei bolnav, în baza certificatului medical, pot presta munca în zilele de sărbătoare nelucrătoare numai cu acordul lor scris. Totodată, angajatorul este obligat să informeze în scris salariaţii menţionaţi despre dreptul lor de a refuza munca în zilele de sărbătoare nelucrătoare.

În scopul utilizării optime de către salariaţi a zilelor de repaus şi de sărbătoare nelucrătoare, Guvernul este în drept să transfere zilele de repaus (de lucru) în alte zile. Salariaţii care în ziua declarată zi de odihnă încă nu se aflau în raporturi de muncă cu unitatea în cauză, salariaţii ale căror contracte individuale de muncă erau suspendate la data respectivă, precum şi salariaţii care în ziua respectivă s-au aflat în concediu medical, în concediu de maternitate, în concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani, în concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la trei la patru ani, în concediu de odihnă anual, în concediu neplătit şi în concediu de studii nu au obligaţia de a se prezenta la serviciu în ziua declarată zi lucrătoare.

În cazul în care zilele de sărbătoare nelucrătoare coincid cu zilele de repaus săptămânal, salariul mediu pentru aceste zile nu se menţine.