Măsuri de orientare profesională şi de ocupare a tinerilor la baştină

  • 17 апр. 2019, 15:28
  • 538

O serie întreagă de măsuri vor fi întreprinse în timpul apro­piat de mai multe autorităţi din ţara noastră pentru a de­termina tinerii să deprindă meserii, să se angajeze şi să contribuie la creşterea nive­lului de bunăstare la baştină, şi nu pe meleaguri străine. Acest subiect a fost abordat la o şedinţă recentă a Consiliului Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.

Acţiunile principale puse în discuţie s-au axat pe crearea a noi locuri de muncă, extinderea ga­mei de facilităţi oferite în cadrul Programului PARE 1+1, stimula­rea afacerilor iniţiate de tineri, a precizat Petru Chiriac, vicepreşe­dinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.

„Sperăm că viitorul Guvern va crea premise pentru ca fieca­re instituţie, serviciu, autoritate de orice nivel să facă eforturi ca tinerii să se poată angaja în câm­pul muncii în ţara noastră. Or, ve­dem că majoritatea acestora pre­feră să plece să se angajeze peste hotare, în pofida oportunităţilor create pentru ei de către autori­tăţile statului”, a remarcat Petru Chiriac.

Conferinţe locale

Participanţii la şedinţă au fost informaţi că o serie de conferin­ţe sunt organizate la nivel local şi regional în problema ocupă­rii tinerilor. Printre organizatorii acestor acţiuni se numără atât reprezentanţii administraţiei pu­blice locale, cât şi ai Organizaţiei Internaţionale pentru Migra­ţie, ai Biroului Relaţii cu Diaspora etc.

În context, a fost subliniat fap­tul că problema antrenării tineri­lor în câmpul muncii a fost pusă în sarcina unui vicepreşedinte al consiliului raional. Activităţile des­făşurate în această ordine de idei se referă şi la organizarea unor întâlniri prin licee, şcoli şi instituţii de pregătire profesională, pentru a ajuta tinerii să obţină orienta­re profesională şi să contribuie la construirea viitorului localităţilor, raioanelor şi al ţării în ansamblu.

Este important ca tinerii să în­ţeleagă că de aportul lor depinde nivelul de trai, de bunăstare al ţă­rii, gradul în care va fi asigurată economia naţională cu braţe de muncă de o calificare adecvată. Drept urmare, tinerii au nevoie să obţină pregătirea profesională necesară şi să fie susţinuţi de ser­viciile de specialitate ale statului.

La rândul lor, şi o parte dintre instituţiile financiare internaţio­nale lansează programe de susţi­nere a celor care doresc să creeze locuri noi de muncă şi să anga­jeze tineri, de creare a unor zone economice libere.

În acest sens, reprezentanţii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie îndeamnă autorităţile de specialitate să facă tot ce le stă în putere pentru a acorda susţinere şi consiliere tinerilor, mai ales în pragul absolvirii instituţiilor de învăţământ.

La organizarea şi promovarea ocupării tinerilor, un rol aparte revine şi sindicatelor, iar unul din cele mai eficiente instrumente îl reprezintă comitetele sectoriale pentru formare profesională, a subliniat Petru Chiriac.

Prin intermediul acestor struc­turi, în prezent, este studiată ce­rerea de forţă de muncă de o cali­ficare adecvată pe piaţa muncii şi sunt elaborate standarde ocupa­ţionale pentru învăţământul pro­fesional tehnic. Sindicatele susţin eforturile depuse de membrii comitetelor sectoriale pentru asi­gurarea economiei naţionale cu muncitori şi specialişti calificaţi, a concluzionat Petru Chiriac.