Lanseaza-ti propria afacere fara sa renunti la job – 5 sfaturi utile

  • 8 сент. 2016, 15:40
  • 949

Multi oameni viseaza sa poata renunta la clasicul lor loc de munca cu program de la 9 la 5 pentru a demara propria afacere. Foarte multi antreprenori de succes au fost insa nevoiti sa isi pastreze locul de munca pana cand propria afacere a crescut suficient de mult incat isi puteau permite sa demisioneze.

Perioada de tranzitie poate deveni stresanta si dificila (mai ales atunci cand nu iti place jobul tau), dar nu e neaparat sa fie asa.

E adevarat ca ambitia este importanta, dar nu e intotdeauna suficienta pentru a te duce cu un pas inainte. Sunt absolut cruciale mentinerea motivatiei si trecerea cu bine prin perioada dificila de tranzitie dintre stadiul de angajat si cel de antreprenor. In aceasta faza este foarte usor sa te abati de la curs si sa devii descurajat.

Iata cateva actiuni pe care le poti demara in acest moment, chiar de la jobul tau. Te vor mentine pe drumul potrivit si te vor ajuta sa mergi inainte:

Clarifica-ti in minte motivul pentru care vrei sa iti incepi propria afacere

Cel mai important pas pe care il poti face este sa clarifici acel “de ce”. Tu trebuie sa cunosti cel mai bine motivele pentru care iti doresti sa fii om de afaceri. Poate ca vei fi motivat de ideea de a scapa de superiori si a deveni propriul tau sef, de independenta financiara, de libertatea de a-ti manageria timpul. Motivatia poate fi libertatea creativitatii, dorinta de a-i ajuta pe ceilalti sau alte exemple in functie de dorintele si afinitatile fiecaruia.

Oricare ar fi dorinta ta, a avea bine conturat in minte ce anume te motiveaza este lucrul ce te va tine de fapt focusat si dedicat visului tau atunci cand drumul devine anevoios.

Dedica-te visului tau

Exista o diferenta uriasa intre a-ti dori sa muncesti pentru ceva anume si a te dedica intru totul acelui lucru. Atunci cand te dedici visului tau, creezi un fel de obligatie catre tine insuti de a-l indeplini; il asociezi automat cu un succes.

Doar atunci cand esti “all in” esti capabil sa gasesti solutii indiferent de obstacole. Acela este momentul in care nu renunti, orice ar fi. Fii tu primul care este dedicat ideilor si planurilor sale si vei reusi sa atragi oameni care cred in tine.

Creeaza-ti o viziune pentru propria afacere

Gandeste-te unde anume iti doresti sa ajunga business-ul tau intr-un an si noteaza-ti pe hartie. Fii cat se poate de specific si detaliat. Descrie in amanunt cum vezi ziua ideala, in ce activitati te implicit, cati client ai si cine sunt ei, ce venit lunar ai si alte detalii care te ajuta sa iti fixezi un obiectiv clar. Nu uita: planifica rezultate, nu activitati!

Citeste-ti planul cu voce tare in fiecare dimineata si seara, concentreaza-te pe rezultatele finale – afacerea ta infloritoare, vie. Tintind spre rezultat, vei putea sa iei deciziile de zi cu zi mult mai usor si vei ignora gandurile negative ce se pot ivi.

Invata continuu

Informeaza-te, studiaza si cerceteaza orice este legat de domeniul in care iti doresti sa te lansezi. Internetul este o sursa importanta de informatii valoroase, daca stii cum sa il folosesti in acest sens. Participa la cursuri, traininguri, gaseste-ti un mentor. Invata-te sa asculti carti audio despre domeniul tau in fiecare dimineata in drum spre serviciu. Cu cat inveti mai mult si te perfectionezi in aria ta, cu atat mai experimentat, motivat si de success vei fi.

Pastreaza-ti o atitudine pozitiva vizavi de job-ul tau actual

Incerca sa gasesti in fiecare zi cate un motiv pentru care apreciezi locul tau de munca. Te poti gandi la multe aspecte, incepand de la colegi. Apreciaza faptul ca ai mereu liber de sarbatori, bucura-te de cafeaua de dimineata sau pur si simplu de scaunul tau confortabil.

Ideea este sa privesti lucrurile bune. Cu cat te concentrezi mai mult pe aspectele pozitive ale locului tau de munca, cu atat vei obtine mai multe rezultate bune. Gandurile negative te seaca de energie, ingreunand drumul spre visul tau.

Facand aceste lucruri in timp ce inca lucrezi la locul tau de munca vei ramane concentrat, motivat si fidel dorintei de a-ti indeplini dorinta si a-ti transforma visul in realitate. De asemenea, timpul petrecut la munca va parea ca trece mai repede.