Investesc in Moldova! Tinerii plecaţi peste hotare revin acasă şi fac afaceri

  • 3 июля 2018, 19:39
  • 715

Ion Ciolpan a lucrat în Franţa 12 ani. Muncea în construcţie, iar lunar câştiga în medie 2 500 de euro. Bărbatul s-a întors în sat unde a pus pe roate o afacere cu căpşuni. Toate muncile le face împreună cu familia. Angajați are doar în perioada culesului fructelor.


"Am zis haideţi să încercăm şi acasă să facem ceva. Nu mă atrage, eşti străin în ţară străină. Investiţiile sunt mari, într-o seră de un ar îţi trebuie aproximativ 1 000 de euro. Ar apărea locuri de muncă. Chiar şi economia ţării s-ar dezvolta, nu doar a satului nostru dacă s-ar întoarce mai mulţi în toate satele", a spus Ion Ciolpan agricultor, satul Hîrtopul Mare raionul Criuleni .


Şi soţii Rusu au muncit peste hotare, însă doar trei luni. S-au gândit că ar fi mai bine să ofere servicii de calitate sătenilor, decât să-i deservească pe străini. Aceştia au deschis în Hîrtopul Mare o frizerie şi o cafenea şi îşi doresc să mai deschidă o sală de fitness şi o sală de festivităţi.


"Am început cu frizeria, acum un pic ne-am lărgit. Am creat şi aici să fie 3 locuri de muncă. Dacă ar înflori infrastructura satului, drumul ar fi mai bun, cred că toţi s-ar întoarce şi ar vrea să locuiască aici. Lumea începe să înţeleagă că o frizerie este ceva necesar şi la ţară", a zis Mariana Rusu, antreprenoare satul Hîrtopul Mare raionul Criuleni.


"E bine asta. E mai aproape de casă. Şi nu trebuie să cheltui şi pe drum 30 de lei. Aici e mai ieftin." 


La brutăria din Hîrtopul Mare muncesc aproximativ 25 de săteni. Administratorul spune că îşi motivează angajaţii oferindu-le salarii avantajoase, astfel că aceştia nu simt necesitatea să plece peste hotare.


"Am fost patru luni plecat în America, cred că am numărat şi minutele şi secundele până să mă întorc acasă. Dacă vom deschide în satele din Republica Moldova mici afaceri, şi vom motiva angajaţii cu salarii normale putem să oprim aceste plecări în masă. Oamenii să poate activa în mediul rural, să ducă o viaţă mai bună", a declarat Ion Sprînceană, administrator brutărie.


Oamenii sunt susţinuţi de autorităţile locale. 


"În ultimii trei ani s-a deschis o brutărie în localitate, o frizerie, o sală de dans pentru tineret. Mai pleacă o lună, două apoi se întorc în localitate şi investesc. Se pune tot efortul pentru a îmbunătăţi viaţa la ţară", a menționat Anatolie Delimarschi, primar de Hîrtopul Mare raionul Criulen.