Interviul de angajare. Ce greșeli sunt de evitat pentru a obține jobul dorit

  • 16 мая 2017, 17:19
  • 951

Nu este nimic neobișnuit dacă dai un search pe internet pentru câteva sfaturi înainte cu o zi de interviul de angajare chiar dacă ai avut succes în trecut la interviurile pentru alte locuri de muncă.

Este vorba despre întregul proces de intervievare care trimite majoritatea angajaților într-o stare de anxietate. În interviurile reale oamenii pot să paralizeze pur și simplu de frică să nu spună vreo prostie sau să facă vreo greșeală care le-ar putea ruina succesul interviului. În aceste momente de panică, persoana intervievată trece prin multe stări în același timp și îi trec prin minte toate sfaturile citite anteriore. Astfel, candidatul încearcă să țină cont de ele și să arate angajatorului că poate fi el viitorul angajat. Problema apare atunci când exagerează cu acest comportament din dorința de a reuși și poate duce la un eșec din punct de vedere profesional. Citește aceste sfaturi astfel încât să nu duci discuția de la interviu în direcția greșită.

Pune multe întrebări, arată-ți interesul față de locul de muncă

 Fără nicio îndoială, te afli la un interviu de angajare pentru că ești interesat de postul vacant. Lucrul ăsta trebuie să fie foarte clar pentru tine pentru că, în același timp, și angajatorul este interesat de tine dacă și-a rezervat timp pentru a te chema la interviu. Așadar, nu pune întrebări doar de dragul de a întreba sau să pari interesat. Punând prea multe întrebări eronate va rezulta pentru angajator ori ești stresat din cauza interviului, ori încerci să omori timpul prin punerea acestor întrebări… „de umplutură”. Pe scurt, ori pui întrebări care chiar fac legătura cu interviul ori nu le mai pune deloc.

Asigură-te că ești informat despre activitatea companiei

Majoritatea oamenilor înțeleg greșit și acest sfat. Mulți candidați citesc despre prioritățile unei companii dar una e să pari informat și alta e să te prezinți la interviu ca un „știe tot”. Ideal ar fi să deții informații astfel încât să poți răspunde la întrebarea: Ce te face potrivit pentru acest job, în această companie?

Răspunsul ideal la astfel de întrebări este să îți explici abilitățile, calitățile și cum vor face ele din tine un angajat model, cu potențial și valoros pentru companie. Lucrurile pot lua o întorsătură urâtă în momentul în care îți expui calitățile și completezi cu informații despre companie în încercarea de a-i arăta potențialului angajator că ești familiarizat cu serviciile oferite de companie. În loc să te vadă ca un om informat, angajatorul o să vadă un om plin de zel. Nu contează câtă muncă de cercetare faci înainte de interviu, cel care te intervievează va avea mereu mai mult de spus despre companie decât tine. Așa că stai potolit și ascultă intervievatorul; vor aprecia că îi lași să își facă treaba.

Adu veselie și umor în timpul interviului pentru a lumina starea de spirit

Puteți determina, de obicei, atmosfera unui interviu în primele câteva momente. Gradul de optimism poate face diferența între doi candidați la fel de bine pregătiți. Gândirea constructivă este de folos înainte de interviu. Pesimismul sau lipsa de încredere nu fac decât să umbrească acele calități cu care candidatul se poate prezenta în fața angajatorului. În schimb, concentrarea asupra calităților personale mărește probabilitatea obținerii acelui loc de muncă, pentru că, în acest mod, candidatul își acordă în primul rând lui o șansă. Folosirea gândirii pentru a aduce în prim plan determinarea, încrederea și succesul, este ceea ce fac deja unii candidați. O abordare optimistă reduce stresul și crește sentimentul de bunăstare.