În Moldova s-a scumpit brusc cartofii

  • 23 апр. 2019, 15:25
  • 1 026

În ultimele săptămâni se atestă o scumpire bruscă la o serie de legume. E vorba în special de cartofi, preţurile la care bat recordurile de creştere, dar şi la ceapă, usturoi, varză sau morcovi.

Astfel în reţelele de magazine nu mai pot fi găsiţi cartofi mai ieftini de 20 de lei kilogramul (mai mult de un euro), iar la cartofii roz preţurile au trecut şi de nivelul 30 de lei, ceea ce este de aproape patru ori mai scump decât în toamna anului trecut.

Asta în timp ce doar 1-2 săptămâni în urmă, preţurile oscilau între 11 şi 20 de lei. Azi în două dintre cele mai mari reţele de magazine din Republica Moldova preţului un kilogram de cartofi albi (cu reducere sic!) este de 19,99 lei, iar al unui kilogram de cartofi roz se apropie de 35 de lei (adică aproape doi dolari).

Scumpirea are şi o explicaţie. Pe piaţă nu găseşti cartofi buni din producţia de anul trecut, iar preţurile au crescut şi pe pieţele externe. E adevărat că nu în proporţia atestată în reţelele de magazine.

De exemplu publicaţia specializată East-Fruit constată că doar săptămâna trecută, preţurile medii la cartofii din producţia anului trecut în Republica Moldova au crescut cu peste 20%: de la 0,28 dolari kilogramul (5 lei) la 0,34 dolari pentru un kilogram (circa 6 lei). Aceste date par că se bat cu realitatea.

La cartofii noi preţurile nu sunt anunţate. Datele Biroului Naţional de Statistică arată că de la începutul acestui an cel mai tare s-au majorat preţurile la legume - cu circa 24%, de 10 ori mai rapid decât în medie la alte produse. În luna martie bunăoară preţurile la cartofi au crescut cu 7,1%, la varză – cu 13,8%, ceapă uscată – cu 13,2%, iar la usturoi – cu 8,9%.

Menţionăm că în ultimii ani suprafeţele plantate cu cartofi s-au redus dramatic, de aproape două ori: de la circa 35.000 de hectare în anul 2007 la mai puţin de 20.000 de hectare în anii 2017-2018. Totodată şi recolta de cartofi s-a diminuat semnificativ: de la circa 350.000 de tone în anul 2011 la mai puţn de 200.000 de tone în ultimii 2-3 ani.

Motivele sunt atât importurile masive de cartofi din alte state, cât şi rentabilitatea redusă a cartofilor de producţie autohtonă.