Fiecare sfârșit are mai multe începuturi posibile

  • 30 июля 2018, 17:15
  • 592

Toate acestea cer capacitate de transformare, de creștere, de adaptare la schimbare, de descoperire de sine. Ca să izbândești îți trebuie prezență de spirit și conștiință de sine. 

Vanessa K. De Luca, o profesionistă cu o experiență bogată în media, ne oferă șase chei inteligente pentru a deschide noi uși.

Albul conține toate culorile.

Pe o pagină nescrisă și pe o pânză neatinsă poți așterne orice. Folosește-te de această libertate. Lasă-te inspirat de lipsa de condiții și de hotare.

Trecerea de la un program încărcat cu priorități clare și impuse de circumstanțe la un program gol, pe care ai deplină libertate să-l încarci după cum crezi de cuviință, poate fi bulversantă. Dar agenda liberă îți oferă ocazia de a fi deschis și disponibil pentru oportunitățile ce apar. Au venit către mine multe lucruri la care nu mă așteptam, ceea ce e minunat și interesant și diferit. Am fost sfătuită să rămân activă – să mă asigur că de cel puțin două ori pe săptămână am întâlniri, fac ceva util, particip la un interviu sau stau de vorbă cu oameni”, spune Vanessa. Folosește-te de timpul pe care îl ai acum la dispoziție, pentru a consolida relații și a cunoaște oameni noi.

Fii redactorul-șef al vieții tale.

În procesul de redefinire și repoziționare necesar pentru alegerea de alte oportunități, poți ajunge să fii nesigur de tine și să ai tot felul de îndoieli. Dar „creșterea poate fi exponențială atunci când ne dăm seama că avem puterea de a crea viața pe care ne-o dorim și că putem acționa în acest sens”, spune Vanessa.

Asta presupune să te așezi în capul mesei vieții tale și să iei deciziile importante. Dar „nu e ușor să fii custodele vieții tale, să faci o evaluare fermă și să fii tu cel care scrie povestea vieții tale”Ca să hotărăști care sunt pașii următori trebuie să fii un fel de redactor-șef al vieții tale, cu conștiință de sine și gândire clară.

De asemenea, este important să-ți integrezi munca în viață, nu invers. Munca face parte din viață, nu viața face parte din muncă.

Succesul nu este capătul drumului. Bucură-te, dar mergi mai departe.

În plin proces de transformare a carierei, e foarte ușor să ajungi să te concentrezi pe nereușite, pe pașii greșiți sau pe oportunitățiile viitoare și să-ți ignori total succesele. Vanessa ne atrage atenția asupra acestui pericol și ne împărtășește că: am grijă să-mi reamintesc mereu că am realizat multe și că tot ce am învățat până acum îmi va fi de folos mai departe, indiferent ce cale voi urma”.

Este important să-ți sărbătorești succesele, dar la fel de important este și să îndrăznești să pășești în afara zonei de confort pe care succesul ți-o creează. „La un moment dat mi-am spus că gata, am ajuns unde am vrut și am realizat tot ce mi-am propus, după care am înțeles ca mai sunt multe lucruri pe care le pot învăța, multe alte lucruri pe care le pot realiza și multe alte experiențe pe care îmi doresc să le trăiesc”spune Vanessa.

Succesul nu este capătul drumului. Bucură-te, dar mergi mai departe. Sau în altă parte.

Mentoratul este un pilon al succesului.

În vremuri nesigure, fă un efort în plus pentru a te sprijini pe relațiile construite pe încredere, pe înțelegere și susținere. Mentoratul este o componentă esențială a succesului tău. Este foarte important ca cineva să vorbească despre tine, în special când tu nu ești de față, susținându-te și arătându-le tuturor că are încredere în tine - mai ales dacă acea persoană se bucură, la rândul său de respectul celorlalți”, spune Vanessa. Și în mentorat este importantă diversitatea.

Nu te concentra neapărat pe mentorii al căror set de abilități îl „clonează” pe al tău, pentru că este mai util ca mentorul tău să te poată îndruma cu privire la aspecte pe care nu le stăpânești foarte bine.

„Când ești mentor trebuie să poți comunica adevăruri greu de digerat. Unul din mentorii mei mi-a spus, cândva, că nu voi putea scrie așa cum visam și că nu aveam cum să fiu scriitoare, apoi mi-a sugerat o cale mai potrivită pentru mine. A fost ca o lovitură în stomac, dar aveam încredere în opinia sa și cred că a văzut ceva ce eu nu vedeam. Așa am ajuns redactor”ne împărtășește Vanessa. Dacă te ferești de adevărurile neplăcute și de provocări, îți va fi foare greu să înaintezi pe drumul tău.

Asumă-ți riscurile care te poartă pe cărări nebătătorite.

Șansele sunt mai bune decât crezi, atunci când nu ești excesiv de prudent. „Sigur, trebuie să-ți asumi riscuri calculate și nu să te arunci direct în foc. Dar e important și să-ți asumi riscuri care te duc cu pas înainte”, crede Vanessa. De exemplu, la începutul carierei sale, Vanessa a luat o decizie importantă: a acceptat un job entry-level într-o redacție, chiar dacă asta a însemnat un salaiu mai mic ce a obligat-o să se mute înapoi în casa părinților pentru o vreme.  A ales așa știind că acel job ducea la postul de redactor de revistă.

Ascultă-ți vocea interioară. Cea care șoptește, nu cea care se răstește.

Conștiința de sine este bunul cel mai de preț. Cu ea selectezi deciziile și căile de urmat. Dar ca să ai încredere în intuiție trebuie să te cunoști foarte bine și să știi să deosebești vocea clară, puternică și adevărată a intuiției de vocea temerilor, a neîncrederii, a îndoielilor, a superiorității. „Cred că ține de experiență. Mama mea îmi spunea mereu: Ce-ți spune vocea aceea micuță, din tine? Nu vocea care vorbește tare, care se răstește și care țipă, ci aceea care îți șoptește. În ea să ai încredere. Ce-ți șoptește, aia faci!” ne șoptește Vanessa.

Așadar, ia pensulele vechi ale experienței și pictează pânza albă în culori noi. Vincent van Gogh îi scria fratelui său, Theo: „Multor pictori le este teamă de pânza albă. Dar omul care are încredere, energie și căldură nu se lasă păcălit și trece la treabă”.