Evoluţia gradului de fericire al oamenilor pe parcursul vieţii: La ce vârstă atingem apogeul?

  • 16 нояб. 2017, 11:57
  • 617

Fericirea înseamnă lucruri diferite, în funcţie de etapa vieţii pe care o traversăm. Şi, de asemenea, momentele de împlinire pot fi diferite de la persoană la persoană. 

Însă se pare că "există o dovadă ştiinţifică că oamenii sunt mai fericiţi odată ce înaintează în vârstă", potrivit unui raport realizat de Bank of America Merrill Lynch, citat de Business Insider.

"Sunt diverse teorii care încearcă să găsească explicaţii legate de motivele pentru care se întâmplă acest lucru, dar specialiştii au căzut de acord că momentele de împlinire se înmulţesc cu timpul", se mai arată în analiza citată.

Numai că drumul conţine şi coborâşuri, nu doar suişuri.

Astfel, oamenii simt, în general, că sunt cei mai nefericiţi după ce ajung la 50 de ani. Vârsta aceasta este critică pentru că e momentul în care realizezi că pensionarea se apropie cu paşi repezi şi apar multe probleme de sănătate. În general, atunci e momentul când responsabilităţile tale se înmulţesc considerabil.

Vestea bună este că gradul de fericire urcă vertiginos după 60 de ani.

Pe de altă parte, tinerii pornesc cu dreptul. Sunt dornici să exploreze şi au senzaţia că au multe oportunităţi. Numai că există riscul ca să-şi supraestimeze potenţialul (sau să şi-l irosească), aşa că unii ajung să fie dezamăgiţi la împlinirea vârstei de 30 de ani.

Ulterior, însă, odată ce şi-au dat seama ce vor să facă cu viaţa lor şi se maturizează, sunt din ce în ce mai mulţumiţi de viaţa lor.

Torsten Sløk, economist-şef la Deutsche Bank, atrage atenţia că acest grafic se va schimba foarte curând. Asta pentru că milenialii vor schimba regulile jocului.

Datele legate de încrederea consumatorilor americani arată că tinerii mai mici de 35 de ani privesc cu mai mult optimism către viitor decât cei de peste 55 de ani.

Sløk a atribuit această schimbare faptului că generaţia milenialilor are o datorie mai mică decât au avut ceilalţi, iar rata şomajului e la un nivel scăzut.