Elimină stresul: 7 modalităţi simple

  • 26 сент. 2018, 17:25
  • 489

Stresul este boala zilelor noastre cauzată de prea multe lucruri de făcut la job şi acasă, dar şi de explozia de informaţie care ne oboseşte şi ne stresează. Există şi momente în care poţi simţi că pierzi cntrolul şi ai nevoie rapid să te calmezi. Iată ce spun specialiştii americani că ar trebui să faci, în funcţie de cât timp ai la dispoziţie.

Elimină stresul într-un minut

Apasă un punct pe încheietură

Se pare că organismul nostru are un “buton” prin care se eliberează stresul. Între tendoane, două, trei degete deasupra interiorului încheieturii este un punct numit „pericardium 6” (PC6). În situaţiile stresante, spun studiile, dacă apeşi cu degetul în acest punct, vei obţine un efect de calmare a sistemului nervos central. De ţinut minte!

Respiră

Experţii spun că atunci când ne încetinim respiraţia poţi ieşi mai rapid din starea de “ luptă sau fugi” în care intră organismal atunci când este stresat. Astfel, se pare că scade nivelul cortizolului, cunoscut ca fiind hormonului stresului. Unii terapeuţi ce recomandă respiraţia pentru relaxare spun că următorul exerciţiu este rapid şi cu efecte imediate: inspiră şi expiră pe nas rapid de cinci ori la rând, apoi fă o scurtă pauză. Apoi repetă până ajungi la un minut. Vei începe să simţi cum tensiunea se disipează şi dispare.

Elimină stresul în 5 minute

Ia o bombonă mentolată

Atunci când eşti copleşit de taskurile zilnice, creierul intră în DMN ( “default mode network”), o stare care este asociată cu depresia, dar şi multe gânduri analitice.  Autoarea cărţii “The Stress-Proof Brain”, Melanie Greenberg, psiholog clinician,  spune că în această stare creierul este conectat la taskurile nefinalizate şi acest lucru ne poate distrage de la a ne bucura de momentul respectiv. Şi, se pare că atunci când mestecăm o gumă sau mâncăm o bomoboană, acest tip de activitate activează TPN (“task-positive network”), ceea ce inactivează starea anterioară asociată cu depresia. Prin urmare, bombonelele mentolate pot fi o modalitate eficientă de a alunga stresul!

Îmbrăţişează-te!

Dar nu orice fel de îmbrăţişare, ci una tip fluture. Iată cum: pune mâna dreaptă pe umărul stâng şi mâna stângă peste mâna dreaptă astfel încât să atingă umărul drept. Apoi, loveşte uşor cu mâna stângă umărul drept şi mâna dreaptă umărul stâng, pe rând, timp de 5 minute.  Melanie Greenberg spune că stimularea bilaterală a corpului produce, ca răspuns, o relaxare psihică profundă, ca atunci când un bebeluş adoarme instant.

Spune stop dezordinii

Mediile haotice, dezorganizate creează şi mai mult stress, spune Susan Biali, autor al cărţii “Trăieşte viaţa pe care ţi-o doreşti”. “Alocă 5 minute pentru a face ordine şi, automat, te vei simţi mai bine”. Beneficiile unui mediu curat şi ordonat sunt multiple. Pe de o parte, este ultracunoscut faptul că într-un mediu organizat ai sentimente de claritate şi control. Dar cercetătorii mai spun şi că atunci când îţi duci la îndeplinire taskurile cu ajutorul mâinilor , acest lucru poate avea un impact therapeutic de calmare asupra creierului. “Atunci când sunt şi simţurile implicate, precum atingerea, reuşeşti să ieşi din acea stare stresantă, având un efcet aproape ca cel al meditaţiei”, spune Biali Haas.

Elimină stresul în 10 minute

Gândeşte-te la lucruri pozitive

Aminteşte-ţi cum te-ai simţit în cea mai recentă vacanţă sau care era energia pe care ai simţit-o într-o zi importantă din viaţa ta, de exemplu ziua în care te-ai căsătorit. “Când eşti stresat, dacă îţi imaginezi că eşti într-un loc în care te-ai simţit bine, chiar te poate ajuta să te simţi bine”, spune Melanie Greenberg. Amintirile fericite te pot ajuta să domoleşti furia şi emoţiile negative, spun specialiştii. Iar dacă ţi-e greu să mergi cu mintea în acel loc sau în acel moment când ai fost fericit, uită-te în telefon. Asta te poate ajuta să îţi reaminteşti mai uşor vibraţia şi sentimentele din acele zile. 

Bea un ceai

Sistemul nervos central este de vină pentru sentimentul de agitaţie pe care îl ai atunci când eşti anxios. Asta pentru că sistemul nervos central poate fi suprasolicitat când corpul încearcă să proceseze stresul cronic sau cel neeliberat. Unii specialişti recomandă ceai de floarea pasiunii sau de roiniţă, pentru că ambele calmează sistemul nervos central. Mai mult, ritualul de a-ţi face ceaiul te ajută să te calmezi şi să ieşi din spirala stresului care îţi face atât de mult rău.