Drepturi salariale și chestiuni organizatorice, discutate de activiștii din sănătate

  • 25 марта 2019, 16:10
  • 546

Reprezentanții organizațiilor pri­mare din cadrul Federației Sindicale „Sănătatea” s-au întrunit, recent, la un seminar pentru a discuta și anali­za prevederile statutului federației. De asemenea, s-a pus în discuție re­gulamentul și modele privind con­vocarea, analizarea și desfășurarea adunărilor, a conferințelor de dare de seamă și alegeri ale organelor de conducere ale organizațiilor sin­dicale.

O altă temă abordată în cadrul semina­rului a fost structura raportului comitetului sindical. Un subiect aparte a constituit arta oratorică, atât de necesară în recrutarea și menținerea membrilor de sindicat.

Federația Sindicală „Sănătatea” a recepționat, în ultima perioadă, mai multe adre­sări privind dreptul angajatorului de a acorda ajutor material salariaților. În acest context, în conformitate cu prevederile articolului 165 prim din Codul muncii nr. 154-XV din 28.03.2003, angajatorul este în drept să acorde anual salariaților ajutor material în modul și condițiile prevăzute de Contractul colectiv de muncă, de alt act normativ la nivel de unitate ș.a. Pentru aceasta este nevoie de o cerere în scris a solicitantului în orice timp al anului sau de adăugat la indemnizația de concediu. Iar cât privește dispozițiile din Codul muncii, acestea se aplică salariaților încadrați în baza unui contract individual de muncă, inclusiv celor cu contract de formare pro­fesională continuă sau de calificare.

Prevederi legislative și ajutoare materiale

„În baza prevederilor de la punctul 91 din Convenția colectivă (nivel de ramură) pe anii 2018-2021 în domeniul sănătății, angajatorul este obligat să planifice, anual, în devizul de venituri și cheltuieli mijloace financiare în mărimea fondului de salari­zare cel puțin pentru o lună, ținându-se cont de sporuri și suplimente la salariul de bază pentru acordarea ajutorului material salariaților. De regulă, acest lucru se face concomitent cu acordarea concediului de odihnă anual”, a explicat Aurel Popovici, președintele Federației Sindicale „Sănăta­tea”.

Totodată, liderii Federației „Sănătatea” au ținut să informeze și despre unele pre­vederi ale legislației care specifică precum că drept recompense pot fi oricare altă sumă, în afară de salariul plătit în folosul angajatului. Trebuie menționat faptul că din despăgubirile și indemnizațiile unice primite în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale și alte forme de compensații acordate în caz de boală, incapacitate temporară de muncă, nu se calculează contribuțiile de asigurare obli­gatorie de asistență medicală.

În prezent, este în toi pregătirea ra­poartelor anuale ale activităților sindicale teritoriale din domeniul sănătății de toate nivelurile. În luna aprilie, va fi prezentat ra­portul anual general, care reflectă situația reală din întreg sistemul medical al țării. Acest raport va servi, ulterior, drept mate­rial informativ inclusiv pentru ministerul de resort.

Federaţia Sindicală „Sănătatea” este unul din cele mai mari centre sindicale național-ramurale, atât sub aspect nume­ric, cât şi organizaţional.