Dezvoltare a parteneriatului social din construcţii

  • 22 янв. 2019, 16:15
  • 555

Planuri mari de dezvoltare la nivelul întregii ţări a partene­riatului social îşi fac pentru acest an reprezentanţii sindi­catului şi ai patronatului din ramura construcţiilor şi a in­dustriei materialelor de con­strucţie.

Victor Talmaci, preşedintele Federaţiei „Sindicons”, susţine că, atunci când vorbim despre recru­tare şi consolidarea relaţiilor cu organizaţiile primare, reuşita ţine doar de parteneriat şi dialog, şi nu atât tripartit, cât bipartit. Or, cei doi parteneri, care apără inte­resele forţei de muncă şi ale celor care gestionează capitalul, tre­buie să se înţeleagă cât mai bine între ei.

De aici pot să apară cele mai realiste idei axate pe dezvoltarea ramurii, pe promovarea politicilor economice şi sociale la nivelul acesteia, afirmă Victor Talmaci. În opinia sa, la etapa actuală e ne­voie să fie depusă multă muncă pentru a exista structuri bine dez­voltate ale parteneriatului social şi abia după aceea să se dezbată mai mult şi să se facă planuri le­gate de problemele social-eco­nomice.

Acum, sindicatul e mai mult acolo unde este întreprinderea. În viitor, ar putea să existe sindicat şi fără unitate economică, dar pen­tru aceasta e nevoie de moder­nizare. Mai trebuie şi ca omul să devină cât mai conştient de fap­tul că nu poate să-şi apere drep­turile de unul singur şi că e nece­sar să adere la sindicat, care să-l reprezinte oriunde ar merge să se angajeze. În virtutea unei experi­enţe de 25 de ani de conlucrare între sindicatul şi patronatul din construcţii, cel dintâi îşi propune să vină cu lucruri mai concrete în faţa salariaţilor, iar cel de-al doi­lea – în fața agenţilor economici. Şi unul, şi celălalt îşi doreşte ca la patronat să adere cât mai mulţi angajatori, ceea ce ar deschide noi căi de comunicare cu oame­nii, pentru a le spune direct că fără unire şi consolidare a forţelor nu pot fi obţinute prea multe.

Or, alte structuri sau pârghii de promovare a acestui dialog şi a tot ce rezultă bun din acesta nu există, iar mulţi s-au convins deja că, în cadrul parteneriatului în ca­uză, cu forţe mici, se fac lucruri mari.

Victor Talmaci a adăugat că eforturile care vor fi depuse în 2019 pentru dezvoltarea dialogu­lui social în ramura construcţiilor vor fi sistematizate într-un plan comun de acţiuni.

Priorităţile principale sunt pro­movarea Convenţiei 167 a OIM pentru securitatea şi sănătatea în construcţii, dar şi revenirea, după mai mult de 10 ani de discuţii, la ideea creării în ţara noastră o unei case sociale a constructorilor. Nu mai puţin importantă este creşte­rea rolului ce revine consiliilor de specialitate de pe lângă comisia pentru consultări şi negocieri co­lective de ramură.

Sindicatul vede fortificarea dialogului social din construcţii prin intermediul comisiilor pentru consultări şi negocieri colective care activează la nivelul ramurii şi al unităţilor economice de pe tot teritoriul ţării. În context, sindica­tele împreună cu patronatele vor desfăşura în anul 2019 o serie de întruniri şi seminare prin raioane, pe la întreprinderi şi la Institutul Muncii din capitală.