De câți bani are nevoie un om pentru a supraviețui

  • 10 апр. 2019, 10:26
  • 453

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), pentru a supraviețui o lună, în 2018, un om ar fi avut ne­voie în medie de 1891 de lei. Raportat la anul 2017, cifra a fost în creștere cu 1,5 la sută.

Minimul de existenţă este un indicator ce reprezintă mărimea valorică a volumu­lui minim de consum al bunurilor materia­le şi a serviciilor pentru satisfacerea nece­sităţilor principale, menţinerea sănătăţii şi pentru susţinerea viabilităţii omului.

Deși Biroul Național de Statistică in­dică cifra de până la două mii de lei, unii cetățeni susțin că această sumă nu le ajun­ge nici pentru strictul necesar.

„Doar pentru medicamente cheltuiesc aproape două mii de lei. Aici se adaugă serviciile comunale, mâncarea. Să-mi cum­păr ceva de îmbrăcat nu reușesc. De odih­nă, nici vorbă”, ne spune Liuba Toderică din Chișinău. Deși este la pensie, pentru a face un ban în plus, femeia face curățenie la o companie din Chișinău.

Conform datelor BNS, în orașe, mini­mul de existență este mai mare decât în sate. Astfel, pentru populația din munici­piile Chișinău și Bălți, minimul de existență a fost de 2107 lei, pentru cea din alte orașe – 1888,5 lei, iar pentru mediul rural – 1795,8 lei.

Câștigăm mai puțin, cheltuim mai mult

Dacă e să ne referim la capitolul venituri lunare ale populației, în medie, acestea au fost de 2383 de lei pentru o persoană și au depășit mărimea medie a minimului de existență cu 26,0%.

„Nu văd schimbări semnificative. Este o tendință de creștere a veniturilor populației și aceasta se manifestă. Pe de o parte, se observă o tendință de creștere a veniturilor, a cheltuielilor, dar ele rămân relativ încă foarte mici”, a explicat pen­tru „Vocea poporului” expertul economic Alexandru Fală.

Cât privește sursa de venit, cea mai im­portantă – 43,7 la sută din veniturile to­tale, provine din salariu. Prestaţiile sociale sunt a doua sursă de venit după impor­tanţă, în medie, acestea constituie 24,7% din veniturile medii lunare ale populaţiei. Contribuţia plăţilor sociale s-a majorat cu 1,3 puncte procentuale faţă de anul pre­cedent.

Prețurile, în creștere

La formarea veniturilor au contribuit şi activităţile pe cont propriu, cu o pondere de 12,7% din veniturile medii lunare ale unei persoane. Transferurile băneşti din afara ţării rămân și ele a fi o sursă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, acestea re­prezintă 15% din total venituri. Cât privește cheltuielile medii lunare de consum, în anul 2018, pentru o persoană, acestea au fost de 2407,9 lei, în creştere faţă de anul trecut cu 7%. Cei mai mulți bani cetățenii îi cheltuiesc pentru mâncare – 43,8 la sută.

„Acesta este un indicator foarte clar că structura de cheltuieli corespunde pentru o țară în care populația are venituri mici”, explică expertul economic Alexandru Fală. Acestea sunt urmate de cele de întreținere a locuinței – 18, 2 din cheltuielile totale de consum, iar pentru îmbrăcăminte şi încăl­ţăminte – 10,7%. Pentru servicii de sănă­tate s-au cheltuit în medie 5,1 la sută din venituri, pentru transport – 4 la sută, iar cel mai puțin – 0,5% au fost cheltuieli pen­tru învățământ.