Datoria Moldovagaz faţă de Gazprom a trecut de 6,2 miliarde de dolari

  • 30 апр. 2019, 13:25
  • 602

Aniversarea de 20 de ani de la fondare, compania moldo-rusă Moldovagaz o întâmpină cu datorii-record față de Gazprom. Astfel aceasta a ajuns la nivelul de 431,66 miliarde de ruble rusești sau de circa 6,21 miliarde de dolari la cursul de schimb de la finele anului 2018.

Raportul financiar anual al gigantului gazier rus relevă că în 2018, datoria Moldovagaz față de Gazprom s-a majorat cu peste 320 milioane de dolari.

În raportul său Gazprom însă menționează că datoria debitoare a Moldovagaz ar fi egală cu zero, iar aceste datorii uriașe de 6,21 miliarde de dolari sunt incluse la categoria "rezervă pentru pierderile la credite".

Majoritatea acestora (peste 90%) sunt ale regiunii separatiste, care din anul 2006 nu achită nici-un ban pentru metanul livrat de Gazprom.

În acelaşi document se arată că anul trecut plăţile efectuate de Gazprom pentru serviciile de transportare a gazlui rusesc pe teritoriul Republicii Moldova în alte state s-au diminuat cu peste 22%, până la 47,1 milioane de dolari, ceea ce denotă că şi volumul de gaz transportat s-a diminuat.

În acelaşi timp în 2018 valoarea achiziţiilor de metan de către Moldovagaz s-au majorat cu circa 35% şi au ajuns la 423,5 milioane dolari.

Cum Gazprom poate încasa banii

De notat că periodic Gazprom inițiază procese contra Moldovagaz într-un arbitraj din Moscova, pentru neplata gazelor livrate și obține câștig de cauză.

Ultimul a avut loc pe 24 august 2018, instanța adoptând o decizie privind încasarea de la Moldovagaz a sumei de 475,8 milioane de dolari, datorie pentru gazul livrat în anul 2015, se arată în rapoartele Gazprom.

Astfel este legalizat dreptul Gazprom de a încasa datoriile de la Moldovagaz. Asta chiar dacă acestea sunt rezultatul neplății gazelor de către regiunea separatistă.

Anterior administrația Moldovagaz susținea că datoriile pretinse de Gazprom sunt acumulate de Tiraspoltransgaz și că nu are posibilitatea de a influența compania din Tiraspol să achite pentru consumul de metan din stânga Nistrului.

Specialiștii în domeniu nu exclud însă că problema recuperării datoriilor a fost și este utilizată de Gazprom și Rusia pentru a face presiuni asupra conducerii Republicii Moldova, astfel încât aceasta să accepte, de exemplu, renunțarea la vectorul european sau, cel puțin, la proiectele energetice comune cu UE.

Moldovagaz în forma sa actuală a fost fondată în luna mai 1999 şi Gazprom deţine o cotă de 50%, Guvernul Republicii Moldova - 35,33%, iar autorităţile de la Tiraspol - 12,44%.