Cum se va determina vechimea în muncă pentru a trece la o nouă treaptă de salarizare

  • 28 нояб. 2018, 11:50
  • 1 505

Bugetarii vor fi salarizați, din 1 decembrie, conform unei grile unitare, iar la calcularea lefei se vor lua în considerare mai mulți factori, printre care și vechimea în muncă. Autoritățile au propus, recent, pentru consultări publice modul de determinare a vechimii în muncă pentru a trece la o nouă treaptă de salarizare.

Astfel, la determinarea perioadei de vechime în muncă pentru stabilirea treptei de salarizare a funcționarilor publici, inclusiv cei cu statut special din cadrul Serviciului Fiscal de Stat și Serviciului Vamal, se va lua în considerare:

  • perioadele de exercitare efectivă a funcţiilor publice specificate în Clasificatorul unic al funcţiilor publice;
  • perioadele în care funcţionarul public:
  • nu a lucrat de fapt, dar i s-a menţinut funcţia publică şi salariul mediu, integral sau parţial;
  • a fost suspendat în condiţiile art.38 alin. (1), art.52 lit.c)-e) sau art.54 alin.(1) lit.b) din Legea nr. 158 / 2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public;
  • a fost suspendat în condiţiile art.53 lit. b) şi c) al Legii nr.158 /2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public şi ulterior absolvit de răspundere disciplinară sau penală;
  • a fost absent forţat de la serviciu în legătură cu eliberarea sau destituirea ilegală şi restabilirea ca urmare a pronunţării de către instanţa de judecată a hotărârii respective.

Vechimea în serviciul public se va calcula cumulativ, indiferent de întreruperile pe care le-a avut funcţionarul public în serviciul public, însă durata acestor întreruperi nu se include în vechime în muncă. În acest sens vor fi luate în considerare și activitatea în calitate de funcţionar public în autorităţile publice care au funcţionat pe teritoriul Republicii Moldova până la punerea în aplicare a noului sistem de salarizare.

Perioada de probă se va lua, la fel, în considerare la calculul vechimii în serviciul public, cu excepţia cazului în care funcționarul public debutant este eliberat din funcţia publică dacă a obţinut la evaluarea activităţii profesionale calificativul ”nesatisfăcător”.

Proiectul mai stabilește că vechimea în activitate de magistrat este perioada în care persoana a îndeplinit funcţiile de judecători la toate instanţele judecătoreşti din ţară şi de la instanţele judecătoreşti internaţionale.

De asemenea, perioada de exercitare a funcţiilor de demnitate publică precum și perioada de activitate în cabinetul persoanelor cu funcţii de demnitate publică se asimilează stagiului de cotizare în serviciul public și se include în vechimea de muncă în serviciu. Întreruperile în muncă se vor lua în considerare la determinarea treptei de vechime în muncă, însă durata acestor întreruperi nu se include în vechime în muncă. De asemenea, în vechimea în muncă nu se va include timpul aflării sub arest administrativ.

Atribuirea personalului la o nouă treaptă de vechime în muncă se efectuează prin act administrativ al conducătorului unității bugetare în data atingerii a următoarei tranșe de vechime în muncă.