Cum să-ţi schimbi profesia după vârsta de 35 de ani

  • 16 нояб. 2018, 11:59
  • 2 441

Ceva se întâmplă după ce ai trecut de 35. Te trezești într-o bună zi și dintr-o dată profesia ta nu ți se mai pare interesantă sau nici măcar acceptabilă.

Începi să privești în urmă spre drumul pe care l-ai parcurs până acum. Începi să te întrebi dacă aceasta e viața pe care vrei să o trăiești. 

Toate aceste lucruri nu se întâmplă brusc, dar ajungi în punctul în care simți că ai neapărată nevoie de o schimbare în carieră. Da, să îți schimbi drumul profesional la această vârstă nu pare cea mai sigură cale, însă șansele de reușită cresc dacă ai grijă să parcurgi câțiva pași esențiali.

Urmează-ți pasiunea

Prima recomandare când faci o astfel de schimbare este să îți urmezi pasiunea. E sursa ta de energie și motivul pentru care te trezești zilnic entuziasmată. Găsește activitatea care te definește cu adevărat, pe care o realizezi cu plăcere și față de care simți o legătură naturală. Ultimul lucru pe care îl vrei e să ajungi în același punct din care ai plecat, adică neîmplinită personal și profesional. 

Eliberează-te de idei preconcepute

Ai hotărât deja că vrei să încerci ceva nou, așa că eliberează-te de tot ce definea până acum un loc de muncă. Informează-te despre orice carieră ți se pare interesantă.Vorbește cu oameni care lucrează în domenii care te atrag sau pe care ai vrea să le înțelegi mai bine. S-ar putea să ai prieteni care lucrează ca programatori sau ca specialiști SEO. Te-ai gândit că s-ar putea să fii chiar potrivită pentru un astfel de job?

Încetează să mai cauți scuze

Ai recunoscut că ești nefericită în actualul domeniu, așa că e inutil să mai cauți scuze. Niciodată nu e prea târziu să iei decizii care sunt în beneficiul tău. O carieră care îți aduce satisfacții va aduce îmbunătățiri în toate aspectele vieții tale, de la propria sănătate la fericirea familiei tale.

Găsește o nișă

Dacă știi cu exactitate în ce direcție dorești să mergi, ești mai norocoasă decât orice altă femeie confuză de peste 40 ani. Întoarce timpul în favoarea ta și găsește o nișă pentru cariera ta. Cu cât ești mai specifică și mai clară în obiectivul tău, cu atât îți va fi mai simplu să ajungi la rezultate și, de ce nu, vei avea mai puțină competiție. 

Dacă vrei, spre exemplu, să te întorci la pasiunea pentru desen, e mult prea vag, însă dacă alegi să te întorci la pasiune realizând ilustrații pentru cărți de copii prin grafică digitală deja e mult mai simplu să îți faci planul de reorientare.

Realizează schimbările pe rând

E imposibil ca schimbările să se întâmple peste noapte. Dacă schimbi cariera e important să nu faci alte schimbări majore în viață. Păstreză stabilitatea în viața socială, sănătate sau relația cu familia. E ușor să te simți compleșită de tot ce va apărea nou, dar păstrează-ți încrederea.

Acordă suficient timp pentru schimbare

Schimbarea carierei are mai multe etape, așa că investește timp atât pentru acumularea de noi informații, cât și pentru căutarea unui job. Dacă te reorientezi către un nou domeniu, s-ar putea să fie nevoie să urmezi anumite cursuri sau un program de studiu care să îți ofere bazele în acest nou domeniu ales de tine. 

Folosește tot ce ai învățat în avantajul tău

Ai în urmă o vastă experiență de lucru și abilități dobândite în timp, pe care un angajator nu va găsi la nici un proaspăt absolvent. Chiar dacă nu ai experiență în noul domeniu pe care l-ai ales, multe abilități sunt transferabile, așa că folosește-le ca să îți dovedești credibilitatea în fața angajatorului.

Bucură-te de procesul de schimbare

Desigur, să faci schimbări majore după 35 de ani poate fi un pic înfricoșător, dar e și foarte palpitant. E șansa ta să începi o nouă viață și să folosești tot ce știi într-un mod cu totul diferit.Faptul că te bucuri cu adevărat de lucrurile pe care le faci nu doar reduc stresul, ci conving angajatorii că ești o persoană alături de care le-ar face plăcere să lucreze.

Învață să faci față stresului și anxietății

Reorientarea în carieră la 35 de ani nu e cu nimic diferită față de reorientarea la 20 sau 30 de ani. Singurul lucru care diferă e felul în care simți tu presiunea vârstei. Da, la 35 de ani ai cheltuieli cu copiii, casa, rate, dar riscul pe care ți-l asumi poate fi cel mai bun lucru din viața ta de până acum.  

Caută specialiști în reorientare profesională

Gândește-te ce ajutor îți va prinde bine în tot acest proces și cere-l din partea specialiștilor în reorientare profesională. Nevoiele unui candidat de peste 40 de ani diferă de cele ale unui junior. Mai ales dacă vrei să îți faci debutul pe o piață nouă pentru tine, orientarea profesională te ajută să economisești timp și să eviți situațiile stresante care vin odată cu reorientarea.

Schimbarea drumului profesional la 35 de ani nu este atât de grea sau copleșitoare pe cât ai putea crede. Ai nevoie de un plan bine pus la punct și de asumarea unor riscuri, însă odată ce îți vezi visul devenit realitate, bucuria că ai luat această decizie te va urma în fiecare zi.