Cum să te pregătești pentru un interviu cu mai mulți recrutori

  • 28 нояб. 2016, 14:18
  • 960

Un interviu de angajare la care participă mai mulți intervievatori se poate transforma într-un adevărat coșmar pentru candidații nepregătiți.

Una dintre soluțiile pe care le au la îndemână companiile pentru a grăbi procesele de recrutare este interviul de angajare cu mai mulți intervievatori concomitent. Deși le pot crea un disconfort suplimentar candidaților, astfel de interviuri pot fi trecute cu ușurință printr-o pregătire adecvată.

Înainte de interviu

Asigură-te că ai studiat cu atenție cerințele jobului pentru care ai aplicat, precum și cuprinsul CV-ului tău, astfel încât să fi pregătit pentru orice întrebare.

Intervievatorii vor dori să vadă că ai o idee despre ceea ce ar trebui să faci la noul job, precum și că ai înțeles cu ce ocupă compania, ce produse are, ce servicii oferă, care sunt competitorii ori ce poziție ocupă în sectorul în care activează. Toate informațiile de care ai nevoie le găsești pe site-ul companiei și în știrile din mass-media. De asemenea, consultanții în resurse umane sau prietenii tăi din anumite industrii îți pot oferi informații despre potențialul tău angajator.

În cadrul interviului vei fi rugat, cu siguranță, să oferi exemple care să le demonstreze celor din fața ta că ai anumite calități, abilități, competențe și experiențe. Pregătește câteva povești de succes din cariera ta pe care să le poți expune în interviu și ai grijă să reușești să le legi de anumite rezultate obținute. Gândește-te la felul în care acțiunile și abordările tale din anumite proiecte au contribuit la obținerea unor rezultate pozitive.

Înaintea interviului este foarte important să afli informații despre cei cu care urmează să stai de vorbă. Persoana care te-a chemat la interviu îți va oferi  informațiile necesare, dar nu strică niciodată să te documentezi suplimentar pe Internet. Află ce funcții ocupă în prezent persoanele cu care te vei întâlni, ce experiență au ori ce realizări de succes au avut în cariera lor.

Repetă cu un prieten sau cu un membru al familiei și roagă-l să-ți pună cât de multe întrebări poate. Exercițiul te va ajuta să te familiarizezi cu atmosfera de la interviu. Analizează-ți CV-ul și vezi dacă există anumite goluri în el care ar putea să atragă suspiciunea intervievatorilor.

Totodată, gândește-te la ceea ce vei purta în ziua interviului, pentru că este foarte probabil să fi judecat prin comparație cu alți candidați. Asigură-te că vei veni îmbrăcat adecvat la interviu. Dacă ai dubii cu privire la politica companiei în ceea ce privește ținuta, vorbește cu persoana care te-a chemat la interviu și roagă-o să te ajute cu sugestii.

În final, ar trebui să te asiguri că știi drumul până la compania care te-a chemat la discuții, astfel încât să ajungi cu zece minute mai devreme față de ora stabilită pentru întâlnire.

În ziua interviului

Regula de aur a interviului cu mai mulți intervievatori spune să interacționezi cu toți partenerii de discuție, nu doar cu unul singur. Când intri în camera în care are loc interviul, uită-te la toate persoanele și încearcă să-ți amintești numele fiecăreia dintre ele. Salută-i pe fiecare printr-o strângere fermă de mână și așteaptă să te invite să iei loc. După ce te așezi pe scaun, menține o poziție corespunzătoare a corpului. Stai drept, puțin aplecat în față și nu te balansa în stânga și în dreapta.

Când primești o întrebare, stabilește contact vizual cu persoana care te chestionează, dar când răspunzi vorbește-le tuturor. O astfel de atitudine le va arăta intervievatorilor că ești o persoană încrezătoare și că ești dispus să creezi o „conexiune” cu fiecare.

Amintește-ți că fiecare intervievator va avea întrebări pentru tine. Pe măsură derulării interviului, încearcă să-i „câștigi” de partea ta în special pe cei ce au dubii cu privire la candidatura ta. Păstrează o atitudine optimistă, dar ai grijă să nu fi prea exuberant. Linia dintre încredere și aroganță este foarte subțire, așa că, zâmbește, relaxează-te și ai grijă la tonul și la stilurile pe care le folosești în discuția cu intervievatorii tăi.

Când interviul se aproprie de final, cere cărți de vizită tuturor participanților, dacă nu ai făcut-o la începutul discuției. De asemenea, o idee foarte bună ar fi ca, mai târziu, pe parcursul zilei, să trimiți câte un e-mail de mulțumire personalizat fiecăruia dintre intervievatori.