Cum să te comporți la un interviu de angajare

  • 10 марта 2017, 14:38
  • 1 046

Cel mai important pas în demersul de obținere al unui loc de muncă este interviul de angajare, acolo unde posibil viitorul tău șef își face o impresie despre tine care poate avea impact asupra deciziei sale de angajare.

Fără o pregătire și o executare corespunzătoate a unui interviu acesta poate fi distrus, fără să mai existe posibilitatea de a îndrepta lucrurile. Pentru a acționa corect în această situație urmați acești pași:

Pasul 1

Să nu întarzii niciodată. Știi exact ora și locul interviului. Dacă este posibil, înainte cu o zi poți face un test să vezi în cât timp ajungi la locul stabilit pentru interviu. Angajatorul sau cel care realizează interviul are nevoie să știe că tu chiar îți dorești acel job. Dacă întârzii fie și un minut acesta poate crede că ai lucruri mai importante de făcut decât să fii acolo. Este nepoliticos și poate sugera întârzierea la locul de muncă sau că sunteți o persoană neglijentă și dezorganizată.

Pasul 2

Să ai o ținută corespunzătoare. Prima impresie contează mereu așa că, bineînțeles, în această situație și tu vrei să faci o impresie bună. Dacă porți blugi, ugg-uri și un tricou vechi Beatles, cu siguranță intervievatorul va crede că ție nu îți pasă de acel interviu și nu ești serios în ceea ce privește locul de muncă. Dacă ești femeie poți purta o fustă la care să asortezi o cămașă elegantă sau o rochie împreună cu o pereche de pantofi cu toc sau fără. Pentru un bărbat un costum cu cămașă și cravată este o ținută mai mult decât potrivită.

Pasul 3

Fii încântat de locul de muncă pentru care te prezinți la interviu. Dacă ești fericit, încântat să lucrezi mai degrabă decât deprimat, plictisitor sau ursuz, este mult mai probabil să obții locul de muncă. Nu aplica pentru job-uri doar de dragul de a avea un loc de muncă sau pentru că ești disperat după bani. Mergi la un interviu al cărui loc de muncă te face să vibrezi de fericire.

Pasul 4

Adu ceva nou în ecuație. Angajatorii sunt mereu în căutare de persoane cu inițiativă care pot adăuga plus valoare companiei. Fii deschis, fermecător și inteligent pentru că asta caută un angajator de la subalternii lor. Nu fii prea încrezător însă. Mulți angajatori sunt impresionați de modestie, dedicare și loialitate. Pentru a aduce ceva nou în ecuație trebuie să îi spui potențialului angajator ceva ce nimeni nu poate face la fel de bine ca tine.

Pasul 5

Vizualizează situația. Fii încrezător că ai trecut interviul. Făcând așa te vei simți mai bine și vei avea o gândire pozitivă asupra situației.

Pasul 6

Fii pregătit. Intervievatorii pun de obicei o mulțime de întrebări cu privire la motivul pentru care îți dorești acel loc de muncă, cum ar fi dacă acest job este primul pentru tine, despre experiența de lucru. Înainte de interviu încearcă să îți răspunzi la asemenea întrebări în fața unei oglinzi sau cere ajutorul unui prieten care să te facă să te simți ca la interviu.

Pasul 7

Fă-ți temele. Află cât de multe despre compania la care urmează să mergi la interviu. Citește cele mai recente comunicate de presă eliberate de aceștia. Pune-te la curent cu activitatea companiei din ultimele luni astfel încât să poți discuta despre anumite evenimente cu intervievatorul. Așa îi arăți cât de interesat ești de companie și de acel loc de muncă.

Pasul 8

Gândește înainte să răspunzi. Dacă ai nevoie, îți poți lua 5 secunde pentru a-ți aduna gândurile, apoi să răspunzi la întrebări. Vorbește rar în scopul de a te face înțeles și de a face cuvintele concise și simple. Evită să folosești materiale de umplutură cum ar fi ”hmmm...și apoi” sau ”știi?...putem...” Aceștia din urmă întrerup discursul tău și nu este un lucru văzut bine de intervievator.

Pasul 9

Îmbunătățește-ți limbajul corpului. Asigură-te că ești destins, ai umerii relaxați nu încordați. Folosește-ți mâinile în timp ce răspunzi.

Pasul 10

Nu vorbi de rău despre foștii angajați sau de colegi. Nu vei face altceva decât să înrăutățelti situația și să faci o impresie negativă.