Cum să rămâi în relaţii bune cu şeful după ce demisionezi

  • 25 нояб. 2016, 15:23
  • 1 065

"Să laşi loc de bună ziua!", aşa ne-au învăţat părinţii noştri. Se aplică asta şi la serviciu? Uneori, luaţi de val, cu promisiunea unui job mai bun sau a unui salariu mai mare, uităm de asta. Şi facem ravagii, fără să ne gândim că lumea e extrem de mică şi că nici nu ştim când putem da chiar peste şeful căruia i-am râs în nas sau căruia i-am aruncat în faţă tot ceea ce aveam pe inimă în momentul demisiei.

Iată câteva sfaturi despre cum să rămâi în relaţii bune cu şeful după ce demisionezi.

Oricât de încântat ai fi că pleci, nu te apuca să le spui tuturor colegilor asta, pentru ca şeful să afle "pe surse". Pentru că se va găsi cu siguranţă un binevoitor care să îi spună că vei părăsi corabia în curând. Nici nu scrie demisia, pe care să i-o fluturi victorios sub nas. Mergi şi spune-i direct şefului că vei demisiona şi că va primi scrisoarea ta.

Cu siguranţă vei fi întrebat de ce pleci. Fii sincer şi spune un salariu mai mare, un program mai bun, posibilităţi mai bune de dezvoltare, toate la un loc sau pe rând, nu mai contează, numai sincer să fii. Nu e cazul însă să intri în foarte multe detalii. Dacă mangerul tău insistă, poţi intra în detalii, dar evită să aluneci pe o pantă sentimentală.

Evită şi să îi arunci în faţă şefului toate nemulţumirile tale. Cum spuneam, lumea e mică, oricând îţi poate deveni client sau furnizor sau, cine ştie, şef din nou. Îi poţi spune, de exemplu, că nu mai este un secret pentru nimeni faptul că nu aţi fost de acord asupra unui anumit aspect, dar că preferi să păstrezi amintirile proiectelor de succes la care aţi lucrat împreună. E şi o ocazie să subliniezi aportul tău la dezvoltarea companiei.

Tot cu şeful tău poţi negocia şi dacă este cazul să respecţi întreaga perioadă de preaviz. Pentru că e posibil să îţi pună o vorbă bună la resurse umane. Şi ca să pleci liniştit, munceşte normal în perioada de preaviz. Sau chiar mai mult. Şi, pe lânga munca obişnuită,  gândeşte-te să predai unui coleg dosarele tale şi fă o listă a sarcinilor tale. Este bine şi să îl înveţi pe succesorul tău ce are de făcut.

Nu pleca pe furiş, fără să ştie toată lumea. Evită situaţia în care, la două săptămâni după plecarea ta, unii colegi să se întrebe când te întorci din vacanţă. Poţi să dai o mică petrecere. Dacă pleci cu inima deschisă şi fără să creezi probleme companiei, invită cât mai mulţi oameni, nu doar pe cei din departamentul tău. Dacă, în ciuda tuturor eforturilor tale, relaţia cu şeful este una tensionată, mai bine nu îl inviţi. Toată lumea s-ar simţi prost, inclusiv tu şi petrecerea nu ar mai avea sens.

În ultima zi de lucru, rezervă-ţi timp să treci pe la toţi colegii şi colaboratorii din firmă şi să dai mâna cu ei. Sigur, poţi scrie un email, se poate, dar e mai elegant să treci pe la toată lumea. Aminteşte-ţi, asta înseamnă să laşi loc de bună ziua.

Şi, odată plecat, ţine legătura cu cei mai apropiaţi colaboratori ai tăi şi cu şeful. O aniversare sau un eveniment important personal sau profesional sunt  ocazii  bune de a păstra o relaţie. Şi, de ce nu, chiar de a o îmbunătăţi. Pentru că timpul poate vindeca rănile şi ranchiuna şi chiar face uitate motivele care au dus la demisia ta.