Cum să negociezi salariul la începutul carierei

  • 5 окт. 2017, 15:25
  • 665

Te pregătești să îți faci debutul în carieră și nu știi cu ce așteptări salariale să pornești? Calculul de-acasă și negocierea de la interviu sunt mai simple decât crezi!

Indiferent de industrie, un tânăr debutant pe piața muncii se confruntă cu nesiguranța specifică multor începători, în special în România unde impresia generală e că „angajatorii cer multe de la tine și îți oferă puțin la schimb.” Lucrurile nu stau însă chiar așa, iar de cele mai multe ori tinerele talente au mai multă putere asupra angajatorilor decât și-ar imagina. Iată cum trebuie să negociezi salariul la începutul carierei:

1. Pornește de la cât oferă alți angajatori

Înainte de orice interviu, află cât se câștigă în medie pentru postul care te interesează. Întreabă-ți prietenii, cunoștințele, consultă-te chiar și cu necunoscuți pe grupuri și forumuri online și descoperă cam ce sume se învârt în zona ta de interes pentru un debutant. Ține cont de diferența dintre brut și net și asigură-te de această diferență chiar și la interviu. Așa știi cam la ce să te aștepți și când ți se oferă prea puțin.

2. Încearcă să obții alte beneficii

Se poate întâmpla să dai peste un job care e perfect pentru tine. Îți plac cerințele postului, îți place biroul și îți plac și oamenii. Cu toate acestea, salariul nu e chiar ceea ce ți-ai fi dorit. Dacă îți place jobul așa mult și crezi că te poți descurca chiar și cu un salariu puțin mai mic, merită să încerci, dar nu înainte de a discuta de alte posibile beneficii: un abonament la o sală de sport, prânzul asigurat sau poate transportul plătit – depinde de ce îți dorești și ce poate oferi firma respectivă. Și, cel mai important, nu uita să stabilești cu viitorii tăi șefi o întâlnire la finalul perioadei tale de probă, în care să discutați o mărire de salariu pe baza performanței tale.

3. Discută deschis cu recrutorul

Nu porni de la ideea că persoana din fața ta încearcă să te păcălească. Recrutorul are o muncă dificilă în procesul de găsire a candidatului perfect. Trebuie să împace atât compania, cât și viitorul angajat, dar tu nu pici în niciun caz pe locul 2. De cele mai multe ori recrutorul va trage pentru tine să îți ofere mai mult dacă simte că ești candidatul potrivit, așa că fii onest în legătură cu așteptările tale. Fă-ți un calcul de acasă. Acest job îți va asigura singurul venit? De câți bani ai nevoie ca să trăiești confortabil? Să îți plătești chiria, utilitățile și să mai ai și ceva bani de buzunar? Dacă încearcă să negocieze, explică-i că suma dorită de tine nu e întâmplătoare sau un moft. Vei fi surprins cât de mulți oameni te vor înțelege. Doar au trecut și ei prin asta!

Așadar, atunci când angajatorii nu fac publice salariile, nu te teme. Există loc de discuție și de negociere, chiar și pentru persoanele la începutul carierei, însă tu trebuie să știi ce așteptări salariale poți avea, atât din punctul de vedere al pieței, cât și din cel al nevoilor tale. Apoi fii onest la interviu pentru că viitorul tău e în discuție. Aplică acum pe www.ejobs.ro și găsește-ți jobul potrivit pentru începutul carierei tale!