Cum să îți faci un CV convingător

  • 10 февр. 2017, 16:15
  • 2 086

Primul pas într-un proces de schimbare a job-ului este să îți faci un CV convingător. Însă cum îl facem? În ce format să-l scriem? Ce caractere să folosim? Sunt întrebările care ni le punem cu toții mai ales că vrem în primul rând ca CV-ul nostru să fie citit de recrutori nu doar să fie unul din cele multe CV-uri trimise pe adresele lor de email.

Primul pas și cel mai important lucru pe care cred că poți să-l faci pentru CV-ul tău este să-l scrii tu însuți fără să dai copy-paste din CV-uri care ți-au plăcut și care au atribuții asemănătoare cu al tău!

E adevarăt că te poți inspira din ele, dar e bine să te inspiri la aranjarea textului, la forma CV-ul, la cantitatea textului din CV. Ca să ai un CV convingător, primul pas este să-l scrii tu, să te convingi pe tine de tot ce ai făcut până acum în locurile de muncă unde ai fost. Mulți dintre noi nu știu “să se vândă” când vorbim despre noi și acesta este un prim exercițiu.

Oferă informații utile angajatorului

Al doilea pas este să-l faci de calitate, nu de cantitate. E foarte bine că ai avut multe atribuții și că ai experiență multiplă, dar a sintetiza lucrurile și a spune doar esențialul este o calitate a oamenilor organizați, care urmăresc un scop, nu metodele prin care-și ating scopul. Și nu tot ce ai făcut la vechiul job este esențial, foarte multe lucruri pe care le-ai făcut nu ți-au plăcut. Nu le trece în CV! Și nu da copy-paste din fișa postului! Nu toți suntem creativi, dar putem fi sinceri.

Al treilea pas este aranjarea lui. Scrie-l structurat: titlul job-ului într-o parte și 4-6 atribuții în cealaltă parte; lasă spații între job-uri, educația ta este foarte importantă, scrie toate școlile și cursurile pe care le-ai urmat;  pentru unii recrutori este important să vadă și orașul tău natal, s-ar putea să dezvolte chiar la tine în oras un nou business și să aibă nevoie de oameni acolo ca să înceapă.

Al patrulea pas: corectitudinea gramaticală. Citește-l de câteva ori după ce-l finalizezi, dar roagă și un prieten să-l citească. Nu-l trimite în grabă.

Fii atent la adresele de email, fă-ți adrese de email serioase, arată că ești o persoană cerebrală, ai timp să demonstrezi apoi că ești și haios.

Și pune-ți o poză din profil în CV, una care să demostreze profesionalism, nu una în care-ți place ție că arăți bine, că ai în spate marea sau munții.

Bonus pentru CV: dacă ai o realizare importantă, remarcabilă, la joburile anterioare, scrie-le în CV ca și realizări la finalul fiecărui job. O singură propoziție. Scurtă.