Cum să faci cele mai bune glume la interviu

  • 14 нояб. 2016, 15:44
  • 2 433
  • 1

Să creezi bunădispoziţie în CV şi la interviu este chiar o abilitate care te poate califica pentru jobul dorit. Iată cum să ai prezenţă de spirit şi ce greşeli să eviţi la una dintre cele mai importante întâlniri din cariera ta.

Mulţi dintre candidaţii care au aplicat prin eJobs povestesc că interviul lor a decurs într-un mod relaxat. Unii şi-au permis să facă şi glume după ce angajatorii i-au întrebat dacă sunt pregătiţi pentru un program de training în Londra şi au spus „I’ve already packed” (Mi-am făcut deja bagajele – trad.). Alţii au glumit cu recrutorii pe seama experienţei şi a stilului de realizare a sarcinilor de lucru. Spun că dacă interviul ar fi decurs altfel, nu ar fi mai participat la a doua întâlnire.

Simţul umorului este chiar apreciat în recrutare, însă sunt câteva situaţii în care merită să fii serios pentru a te încadra pentru acel interviu plin de bunădispospoziţie.

Adresa de e-mail

Evită umorul în căsuţa de e-mail. Angajatorii care primesc mesaje de la papuselulvesel2000@gmail.com sau de la kittycat@yahoo.com se amuză şi trec mai departe la următorul e-mail. Cel mai potrivit este să creezi o adresă de e-mail special pentru joburile la care aplici. O strategie pentru a convinge prin aplicarea ta este să adaugi CV-ului şi o scrisoare de intenţie în care să arăţi personalitatea ta şi experienţa care te califică pentru jobul pe care ţi-l doreşti.

Comportamentul dinaintea interviului

Există situaţiile amuzante chiar înainte de interviu. Unii candidaţi intră în sala de şedinţe înainte de a fi invitaţi sau fac glume pe seama angajatorilor cu ceilalaţi candidaţi sau chiar cu angajaţii companiei. Mulţi vor să se afirme, însă astfel de situaţii arată lipsă de maturitate şi de respect pentru companie.

Răspunsul la întrebarea „De ce îţi doreşti acest job?”

Angajatorii sunt cât se poate de serioşi şi vor să vadă motivaţa candidaţilor. Mulţi dintre aceştia se întrec, însă, în răspunsuri mai mult decât sincere şi vor să fie în acelaşi timp simpatici. Răspunsuri precum: „Am văzut că aveţi şi scaun masaj pentru angajaţi sau vreau să văd cum stă treaba în companie pentru că nu îmi mai răspunde nimeni la telefon”, nu conving recrutorul, ci doar stârnesc zâmbetul.

Un Mulţumesc altfel

Un feedback după interviu alături de un „Mulţumesc pentru oportunitate!”, indiferent de cum a decurs interviul poate fi un plus. Merită să păstrezi o abordare prietenoasă, însă să eviţi glumele şi exprimarea mult prea jovială faţă de recrutor. Poţi da impresia că vrei să-i influenţezi decizia în recrutare.

Iată cum te poate ajuta simţul umorului la interviu:

Arăţi că eşti mai mult decât un bun profesionist. La interviu, oricât de potrivit ar fi CV-ul tău, angajatorii vor să te cunoască. Îţi urmăresc reacţiile şi se bucură să descopere că ai simţul umorului. Poţi astfel să te integrezi în echipă şi ai abilitatea de a trece cu uşurinţă chiar şi peste situaţiile tensionante.
Faci faţă întrebărilor care îţi măsoară adaptabilitatea şi nivelul de stres. Din dorinţa de a face impresie bună la interviu şi a de a controla situaţia, eşti mult prea serios. Poate chiar încruntat. Şi când mai vine şi o întrebare la care nu prea ştii ce să răspunzi deja îţi schimbi culoarea la faţă. Simţul umorului este binevenit şi te scoate din micile încurcături. Dacă eşti întrebat cum ai făcut faţă unei situaţii stresante, unul dintre răspunsurile care binedispun este: „Dar cine a zis că am perceput-o ca pe o situaţie stresantă? Clienţi mai dificili avem în fiecare zi. Dar nu mă dau bătut şi lupt până-i fac mulţumiţi.”

Îl implici pe angajator şi contribui în mod natural la o decizie în favoarea ta. Merită să percepi interviul ca pe o discuţie amicală, de cunoaştere. Glumele bine alese, un simţ fin al umorului te pun în valoare, iar angajatorul îşi va dori să continue discuţia într-o companie care îl binedispune. Astfel, ai toate premisele să fii pe lista sa scurtă de candidaţi.

Cum să faci glume bune la interviu

Una dintre întrebările care îţi testează simţul umorului şi bunadispoziţia este: „Spune-mi o glumă!”

Angajatorul abia aşteaptă să renunţi la acele răspunsuri standard şi să dai viaţă interviului. Vrea să vadă cum stai cu interacţiunea şi dacă îţi plac glumele de bun gust atât de necesare şi la birou. Dacă eşti candidatul pentru un post în IT, sigur îţi va urmări felul de a gândi şi modul în care faci faţă situaţiilor neaşteptate. Iată cum să alegi cele mai potrivite glume la interviu:

Alege glumele uşor de înţeles şi plăcute: „Când Bell a inventat telefonul a aflat că avea două apeluri pierdute de la Chuck Norris.”
Optează pentru glumele care păstrează interesul recrutorului: „Este adevarat că Iuri Gagarin, cosmonautul, a câştigat o excursie în SUA? – În principiu da, dar nu a fost cosmonautul Iuri Gagarin, ci un domn, care nu se numeşte Iuri ci Oleg şi nici măcar Gagarin ci Gaganov, nu a fost în SUA, ci în Kiev şi era vorba nu de o excursie ci de o bicicletă, pe care nu a câştigat-o ci i-a fost sustrasă.”
Poţi alege jocuri de cuvinte sau chiar ghicitori: „De ce nu stă bicicleta în picioare? Pentru că este prea obosită.”, „De câți programatori ai nevoie ca să montezi un bec? Răspuns: De niciunul, e o problemă de hardware.”
Evită să fii ofensiv. Glumele care fac aluzie la vârstă, religie, orientare politică, greutate nu sunt cele mai potrivite. Nu cunoşti prea bine recrutorul, aşa că e bine să fii atent la aspectele delicate.