Cum poți deveni cel mai bun de la job

  • 4 мая 2017, 15:57
  • 701

În general există o competiție între colegii de muncă. Mereu se găsesc colegi care vor să iasă în evidență, să fie lăudați, să fie cei mai buni în ochii șefilor dar uită că pentru a ajunge la acest nivel trebuie să fie cei mai buni mai întâi pentru ei înșiși. Încrederea în sine poate face minuni! 

Pentru a avea succes carieră, trebuie să ții cont de câteva idei care ți-ar putea aduce un climat perfect pentru a reuși în viața profesională.

Stabilește obiective

Obiectivele pot fi anuale, zilnice, săptămânale sau pe ani. Dacă nu ai mai făcut asta începe cu ceva ușor. De exemplu, alege trei alege 3 obiective ușor de îndeplinit și care să nu necesite mai mult de 2-3 zile pentru a le bifa. Apoi alege alte 3 puțin mai grele. Nu uita să scrii fiecare obiectiv pe hârtie.

Solicită feedback de la ceilalți în mod constructiv și orientat pe ceea ce poți îmbunătăți, pe punctele tale forte, pe defecte la care mai ai de lucrat. De multe ori nu observi defectele personale, dar cei din jurul tău se vor bucura să ți le reamintească. Cel mai greu aici este să și accepți acest feedback, fără a te explica, fără a te scuza sau, și mai rău, fără a-l ataca pe celălalt. De asemenea, cere cunoștințelor și prietenilor să te caracterizeze și să îți spună care sunt punctele tale forte, punctele slabe, defectele majore etc. Iar apoi vezi care observații se repetă mereu. Dacă 3 oameni diferiți îți spun că ai un anume defect ori ei sunt nebuni, ori chiar au dreptate.

Antrenează-ți capacitatea de a fi creativ

Creativitatea și capacitatea de a găsi soluții alternative poate fi dezvoltată. Te va ajuta enorm dacă o faci. Obișnuiește-te să cauți soluții diferite de cele obișnuite la problemele de zi cu zi. Și citește cartea „Gândirea Laterală” a lui Edward deBono.

Evită să lucrezi pentru visurile altora

Evită să lucrezi la visurile altora, dacă nu ești sigur că asta vrei și dacă nu îți aduce un beneficiu direct. Sigur, e normal să ajuți pe alții, interesat sau dezinteresat. Dar de la a ajuta, pentru că tu ai dorit să alegi, până la a ajunge să faci munca altora pentru că ți-a fost jenă să refuzi este o cale cam lungă. Mai ales dacă acea persoană are și beneficii concrete din efortul tău. Citește și cele 10 reguli pentru a le face mereu celorlalți pe plac. Nu îți consuma toată energia ca să faci munca altcuiva, dacă nu ești sigur că și tu ai satisfacții din asta. De preferat satisfacții concrete.

Dezvoltă-ți în fiecare an noi obiceiuri de succes

În planul anual pe care îl scrii, definește câteva obiceiuri noi pe care vrei să le implementezi în anul ce vine. Vezi articolul cu obiceiuri ale oamenilor de succes, din care alege 3-4 pe an. Dacă faci asta an de an, în câțiva ani vei ajunge departe în plan profesional.

Inventează noi provocări prin care să treci

Expune-te mereu la mici dificultăți care să te provoace să faci un efort suplimentar pentru a reuși. Nu rămâne în starea de confort ce apare în lipsa provocărilor. Este o metodă care se recomandă în creșterea copiilor: să îi expui la mici dificultăți (suficient de mici pentru a fi realizabile, suficient de mari pentru a cere puțin efort din partea lor) din când în când. Mai ales când urmează o recompensă. Îi poți cere să își ducă jucăriile în cameră înainte de a pleca la joacă în parc sau să te ajute să faci curățenie. Când va fi mare, la apariția unei probleme reacția sa instinctivă să se ocupe de ele, fiind obișnuit cu greutățile și cu provocarea.

Evită să te sabotezi singur

Autosabotajul este, în câteva cuvinte, orice acțiune prin care îți pui singur bețe în roate, din neatenție sau din teama de a nu reuși. Vezi când și cum faci asta. Apoi caută să îl mai faci.

Dacă îți urăști jobul, schimbă-l

Dacă nu îți place de nici un fel, caută altceva sau începe o afacere. Nu îți recomand nici să îți dai demisia pe principiul „oi vedea eu ce oi găsi„. Pentru că mâine o să ai oricum facturi de plătit. Începe cu pași mici și caută un alt job, până îl găsești.