Cum explică Banca Naţională reducerea activelor oficiale de rezervă

  • 10 марта 2019, 13:05
  • 571

Pe 28 februarie 2019, activele oficiale de rezervă au constituit aproape 2,794 miliarde de dolari, în descreștere cu 114,65 milioane dolari în comparație cu 31 ianuarie 2019, când acestea au însumat circa 2,91 miliarde de dolari.

Potrivit Băncii Naţionale a Moldovei diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de înspecial de intervențiile pe piața valutară internă sub formă de vânzări de valută - 84,8 milioane dolari, transmite mold-street.com.

Al doilea factor au fost plățile în valoare de 40,39 milioane de dolari, aferente serviciului datoriei publiceexterne a Republicii Moldova. Au mai fost şi plăți de 2,86 milioane dolari Ministerului Finanțelor.

Pe de altă parte, pe parcursul lunii februarie valoarea activelor oficiale de rezervă a fost influenţatăpozitiv de veniturile de la gestionarea rezervelor valutare estimate la 4,09 milioane dolari.

De asemenea s-au înregistrat intrări nete de 3,96 milioane dolari, aferente rezervelor obligatorii învalută ale băncilor licențiate, iar aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente alerezervelor valutare în raport cu dolarul SUA a adus o creştere de 3,67 milioane dolari.

Potrivit datelor BNM intrările nete în contul Directoratului Liniei de Credit au fost de 0,74milioane dolari, iar intrări de credite și granturi în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldovapentru proiecte investiționale au fost de doar 0,63 milioane dolari.


Menţionăm că în luna ianuarie 2019, rezervele s-au diminuat cu 86,63 milioane de dolari, respectiv dela începutul acestui an acestea s-au redus cu peste 201 milioane de dolari.

O posibilă depreciere a leului

Deși rezervele rămân încă destul de mari, experții trag alarma și susțin că BNM nu va putea interveni lanesfârșit și respectiv poate începe o depreciere a leului.

"Evoluțiile date indică asupra unei posibile deprecieri importante a monedei naționale", susţine expertul Viorel Gârbu într-un comentariu pentru infodebit.md.

În opinia autorului acest fenomen este definit mai exact prin sintagma ”corecție a cotațiilor monedeinaționale”, care pot avea loc în perioada post-electorală, dacă tendințele din ultimele luni se vormenține și în viitor. Deocamdată leul se menţine tare.

De notat că în decursul anului 2018 activele oficiale de rezervă au crescut cumulativ cu circa 192milioane dolari, iar pe parcursul anului 2017 activele oficiale de rezervă s-au majorat cu circa 597 demilioane dolari, sau cu 27%, față de anul 2016, când acestea au crescut cu 470 milioane.