Creştere anemică a producţiei industriale

  • 21 мая 2019, 9:15
  • 749

Industria, sector care mai reprezintă doar aproape 15% din economia moldovenească, a înregistrat în martie, față de aceeași lună a anului trecut, o creștere a producției cu 0,9%, serie brută, arată datele publicate de Biroul Național de Statistică (BNS).

Avansul s-a datorat creșterii producției industriale în industria extractivă (de 2,6 ori) și în industria prelucrătoare (+4,1%). În același timp, la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat s-a atestat o scădere cu 17,3%, transmite mold-street.com.

În acelaşi timp producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, s-a majorat cu 2,1% față de luna martie a anului precedent.

Datele statistice mai relevă că în primele trei luni ale anului 2019, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, producția industrială (serie brută) a fost mai mare cu 1,5%, ca urmare a creșterii în industria extractivă (+80,2%) și în industria prelucrătoare (+1,7%).

La producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat s-a înregistrat descreștere cu 2,1%.

Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în ianuarie-martie 2019, comparativ cu ianuarie-martie 2018, a crescut cu 1,8%, datorită creșterii în industria extractivă (+25,5%) și în industria prelucrătoare (+0,1). 

Totodată, s-a înregistrat descreștere la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-2,5%).

Menţionăm că în pofida creşterii semnificative din industria extractivă, cota acesteia este de doar 2,5% din volumul producţiei industriale, în timp ce industria prelucrătoare are o cotă de peste 85%, arată o analiză a Ministerului Economiei şi Infrastructurii.

Specialiştii instituţiei susţin că principalele constrângeri care limitează producția industrială rămân a fi competitivitatea scăzută a produselor moldovenești cauzată de utilaje de producție și standarde de calitate depășite, micșorarea producției agricole la unele produse utilizate ca materie primă în industria alimentară.  

Existența unor bariere interne ce țin de certificarea producției și concurență neloială, de asemenea, au produs descreșterea unor ramuri industriale.

Mai adăugăm că în anul 2018, comparativ cu anul 2017, producția industrială (serie brută) a fost mai mare cu 3,7%.