Chiar poate poza în CV să-ți mărească șansele de a primi un job?

  • 13 февр. 2018, 12:25
  • 837

Mergând mai departe de stratul superficial de la suprafață, da, o poză potrivită cu tine în CV te poate ajuta să obții un job și nu pentru că arăți într-un anumit fel, ci pentru că poza respectivă îți subliniază într-un fel sau altul personalitatea. Zâmbetul, felul în care îți aranjezi părul, machiajul, poza în sine pe care ai ales-o pentru CV, toate aceste informații contribuie la părerea pe care i-o creezi angajatorului.

Forma finală a unui CV și tipul de informații care ar trebui să se regăsească în el diferă de la o industrie la alta. O poză în CV cu tine, în schimb, este la fel de utilă indiferent de domeniul în care aplici pentru că îl ajută pe recrutor să îți creeze un portret și să te țină minte mai ușor. 

Cine a lucrat cinci ani la banca aia? Ah, băiatul acela cu ochelari.

Care a fost persoana aia care a lucrat doi ani în Germania? Ah, fata cu cerceii mari!

Probabil nu vrei să fii ținut(ă) minte ca „băiatul cu ochelari” sau „fata cu cerceii mari”, dar dacă aceste mici detalii îl ajută pe recrutor să țină minte mai bine experiența și skill-urile tale, atunci aceste titulaturi temporare chiar ți-ar putea fi de folos.

 Știm că primul instinct este să spui că felul în care arăți nu ar trebui să conteze pentru angajare, că e o chestie superficială, doar că nu e vorba despre cum arăți, pur și simplu – contează felul în care te prezinți. Gândește-te la acel recrutor care studiază zeci și uneori chiar sute de CV-uri pe zi, care are interviuri constante, nu doar pentru jobul la care ai aplicat tu. Ajută să te țină minte vizual. Desigur, dacă ai o experiență vastă în spate, cu siguranță te va ține minte și fără poză în CV, dar și ea ar putea conta.

La ce se uită recrutorii când scanează poza dintr-un CV?

În mod activ rar se uită la ceva anume. Nu îi interesează să dea zoom ca să descopere dacă ți-a rămas ceva printre dinți de la prânz sau dacă ai cărarea cu adevărat dreaptă la păr. Vorbim mai degrabă de șase secunde în care îți observă fugitiv trăsăturile, îmbrăcămintea și micro-expresiile vizibile în poză. E ceva ce cu toții o facem involuntar atunci când cunoaștem o persoană nouă – ne formăm o impresie despre acel individ din primele șase secunde.

Așadar poza pe care o alegi pentru CV contează foarte mult. Poți să fii cea mai expresivă și prietenoasă persoană de pe Pământ, dar dacă poza pe care ai ales-o, ca de buletin, luminată prost, te prezintă așa cum ești tu la 5 dimineața după o petrecere zdravănă, atunci poate nu a fost cea mai bună alegere.

Cum ar trebui să arate poza în CV?

Simplu. Naturală! Chiar dacă este făcută într-un studio profesional (cum aleg unii candidați), poza în CV trebuie să arate pe cât posibil naturală.

Îmbrăcămintea: alege o ținută pe care ai purta-o la birou în mod normal sau o ținută elegantă în cazul celor care se îmbracă mai formal la job. Cât despre cei care de obicei poartă o uniformă la job, alege ceva simplu: un tricou sau un pulover de o singură culoare.

Lumina: contează foarte mult sursa de lumină din poză. Nu vrei să ai umbre exagerate pe față care să-ți scoată în evidență cearcănele și nici o lumină albă care să lase impresia că te afli într-un mediu super steril (decât poate dacă aplici pentru un job la un laborator).

Ce ai pe față: aici intră mai multe elemente. Contează foarte mult să ți se vadă ochii, în primul rând, așa că pozele cu ochelari de soare sau în care ochelarii de vedere reflectă puternic lumina ies din ecuație din start. La fel și pozele în care ai un machiaj strident, o coafură exagerată și multe bijuterii. Ține minte, aplici pentru un job, nu te duci la o gală! Nu în ultimul rând, contează zâmbetul. Nu trebuie să fie mare, nu trebuie să fie neapărat cu dinți, dar ar fi bine să existe într-o formă sau alta în poză. E una din puținele expresii pozitive pe care le poți include natural în poza din CV, așa că profită de ea!