Cer ca ramura construcţiilor să devină prioritară pentru economie

  • 18 апр. 2019, 15:34
  • 740

Ramura construcţiilor ar pu­tea deveni prioritate naţională pentru următorii ani. O iniţia­tivă în acest sens este promo­vată de Federaţia Sindicatelor din Construcţii şi Industria Materialelor de Construcţii „Sindicons”.

Reprezentanţii „Sindicons” pro­pun CNSM să înainteze viitorului Guvern mai multe măsuri de sus­ţinere a activității de construcții, de natură să asigure creșterea economică a ramurii. Acestea ar urma să fie incluse în noul plan de activitate al Guvernului. Iniţiativa este argumentată prin faptul că ramura construcțiilor reprezintă unul din domeniile de importanță națională atât din punct de vede­re economic, cât și sub aspectul angajării forţei de muncă. Astfel, activitatea de construcții este de­cisivă pentru realizarea proiecte­lor de investiții publice și private.

Cu toate acestea, în ultimii doi ani, ramura în cauză se confruntă cu dificultăți legate de asigurarea cu forță de muncă specializată și de o concurență neloială, ceea ce a făcut ca numărul de lucrători să se micşoreze semnificativ. Toto­dată, în unele sectoare adiacente, care ţin de asigurarea cu materie primă și materiale de construcții, există o concurență sporită, ceea ce face ca acestea să înregistreze rate de profit mai scăzute în acti­vitatea de construcții.

Drept urmare, Federația „Sindicons” propune ca ramura construcțiilor să fie declarată sector prioritar, de importanță națională pentru economia ţării, pe următo­rii 10 ani. Concomitent, se solicită ca, prin înţelegere între partene­rii sociali, începând cu luna iulie 2019, în această ramură salariul minim lunar să fie stabilit în mări­me de 5000 de lei.

Sindicaliştii insistă în context ca în construcţii să fie interzise angajările fără contract individu­al de muncă, inclusiv a lucrători­lor cu statut de zilier, în vederea contracarării muncii „la negru” şi a salariilor „în plic”.

O altă măsură propusă ţine de actualizarea, în corespundere cu prevederile legislative în vigoare, a prețurilor incluse în contractele de executare a lucrărilor de con­strucţie. Prioritară este aplicarea noilor prevederi legate de remu­nerarea muncii în sensul creșterii salariului minim pentru sistemul tarifar și netarifar.

Reprezentanţii „Sindicons” reiterează în context şi iniţiativa privind constituirea unei case sociale a constructorilor din ţara noastră. Concomitent, ei solicită Guvernului măsuri ce ar favoriza dezvoltarea și consolidarea parteneriatului social la nivel națio-nal, de ramură și de unitate eco­nomică.

Propunerile respective se axează şi pe elaborarea de măsuri pentru combaterea economiei informale, care a căpătat dimen­siuni îngrijorătoare, de natură să aducă prejudicii însemnate me­diului economic din țară. De ase­menea, este vorba de dezvolta­rea mecanismelor de acordare a creditelor în condiții preferențiale pentru tineri, de genul Progra­mului „Prima casă”, de reducerea stagiului de cotizare la pensie pentru persoanele care activează în condiții grele şi nocive.

Aceeaşi listă de măsuri include adoptarea Codului urbanismului și construcțiilor al Republicii Mol­dova, stoparea inițiativei de ela­borare a unui nou Cod al muncii, ratificarea Convenției Organizației Internaționale a Muncii nr. 167 pentru securitatea și sănătatea în construcții.