Cele cinci obiceiuri care ne apropie de succesul personal

  • 7 сент. 2016, 17:01
  • 2 067

Transformarile pe care ni le propunem pentru noi insine nu sunt usor de indeplinit. De multe ori e nevoie de eforturi destul de mari, dar nu imposibile. Insa la fel de adevarat e ca multe dintre lucrurile care ne fac bine sunt si cele pe care avem tendinta fie sa le amanam, fie sa le dam deoparte.

Multe dintre schimbarile acestea tin de rutina zilnica si de situatii pe care va trebui, de la un punct anume, sa le impunem fiindca nu se vor intampla de la sine.

1. Trezitul de dimineata. Nu e usor nici pentru oamenii obisnuiti sa se trezeasca la 5. Insa ceea ce ii motiveaza e tocmai acel timp in plus pe care il folosesc la maximum. De multe ori acest timp e folosit pentru planificat si pentru a avea un mic dejun ca la carte, pentru exercitii fizice sau pentru proiecte care au nevoie de timp suplimentar.

2.  Cataratul pe zid. Nu spun sa ne cataram realmente pe un zid (desi poate nu e o idee rea), ci sa ne alegem obiective care ni se par initial dificile. Multe dintre aceste tinte care ne scot din zona de confort ajung treptat sa ne transforme in oameni din ce in ce mai increzatori si mai puternici. Mai mult, vom sti sa ne comportam mai echilibrat in fata unor situatii noi si vom gestiona mult mai eficient situatiile de criza.

3. Saptamana nu are zece zile. Daca avem "bunul" obicei de a planifica totul intr-o singura zi pentru intreaga saptamana, vom ajunge la concluzia ca avem incredibil de multe de facut. In schimb, daca portionam ceea ce avem de indeplinit si daca planificam fiecare zi in parte, vom fi mult mai productivi, iar starea generala a lucrurilor de facut nu va mai parea la fel de aglomerata (chiar daca va fi). O alta recomandare ar fi sa facem lucrurile pe rand, sa nu incercam sa ajungem pe culmile multitasking-ului. Desi traim cu impresia ca functioneaza, pe termen lung ne face sa fim din ce in ce mai putin productivi.

4. Sa ne extindem reteaua de prieteni si cunostinte. Nu e usor, dar de multe ori e ceva ce ni se pare greu de facut. Nu vrem sa abordam alti oameni sau ne temem sa intram in conversatii in cadrul unui necunoscut.

5. Mai multe refuzuri. Desi nu vedem intotdeauna legatura directa, daca ne e greu sa spunem "nu", inseamna ca spunem mult mai des "da", ca acceptam proiecte pe care nu le vrem, ca ne supraaglomeram, ca facem compromisuri fata de noi. De aici, mai multa munca si mai mult stres.