Ce e învățământul profesional dual și de ce e bine să te specializezi într-o meserie

  • 30 нояб. 2017, 9:25
  • 921

Dacă vrei să te dezvolți în meserii precum cea de strungar, mecanic sau sudor, atunci trebuie să fii la curent și cu învățământul profesional dual care îți poate oferi o specializare pentru viitorul job.

Am pregătit pentru tine câteva informații despre învățământul profesional în sistem dual și ce oportunități îți poate oferi dacă alegi să faci o astfel de școală. Hai să vedem ce presupune acest tip de învățământ.

 Învățământul profesional în sistem dual a fost introdus în România în urmă cu aproximativ cinci ani ca o nevoie de a acoperi „gaura” de meseriași lăsată în 2009, când s-au închis școlile profesionale. Deși acestea au fost reînființate în 2012 la cererea angajatorilor care nu găseau oameni disponibili, situația nu a fost ameliorată, iar angajatorii se confruntă și în prezent cu o lipsă acută de meseriași.

 Practic, acest tip de învățământ are scopul de a livra forța de muncă necesară angajatorilor și se face pe baza solicitării operatorului economic.

 La rândul lui, angajatorul se implică în tot ce înseamnă școlarizarea ta, îți asigură practica și, în plus, îți oferă și o bursă. Iar avantajul tău este că vei lucra exact acolo unde vei face practica de specialitate.

 Lipsa forței de muncă și-a spus cuvântul

 „După 1989, mirajul unei cariere de succes conferit de accesul din ce în ce mai facil în învățământul universitar, combinat cu concentrarea industriei naționale în zone geografice restrânse, a condus la pierderea interesului public față de meserii și, în principal, față de conceptul de meseriaș”, explică Dana Oprișan, directorul de resurse umane al Grupului Renault România.

 Așa cum spuneam, lipsa specialiștilor creată în piața forței de muncă, dar și un slab interes al tinerilor față de școlile profesionale au determinat mai multe companii să se implice în sistemul educațional creând aceste școli profesionale în sistem dual, unde au posibilitatea de a-și crește viitorii angajați după propriile preferințe.

 Una dintre școlile profesionale duale este Școala Profesională Germană Kronstadt din Brașov, dezvoltată de Grupul Economic German (grup format din companii precum Continental, Schaeffler, Draxlmaier sau Preh). Școala se axează mai mult pe abilitățile practice ale elevilor decât pe teorie, așa cum sunt majoritatea școlilor create de acest tip.

 Lipsa forței de muncă a determinat și compania IPSO Agricultura să înceapă colaborarea cu Colegiul Tehnologic Viaceslav Harnaj din București  pentru formara unei clase în sistem dual cu specializarea de mecanic auto. Planurile companiei nu stau în loc, ei vor să crească în continuare noi generații de meseriași, adaptați nevoilor industriei moderne.

 Un alt exemplu de companie care s-a implicat în sistemul educațional este și Grupul Renault România care a semnat un protocol de parteneriat cu Inspectoratul școlar al județului Argeș și Primăria orașului Mioveni pentru înființarea și susținerea unor clase de învățământ profesional, în domeniul mecanică, calificarea profesională de sculer matrițer la Liceul Tehnologic Construcții de Mașini din Mioveni.

 Ce îți oferă și cum să devii elev în învățământul dual

 Învățământul dual oferă diverse beneficii pentru elevi precum bursă de la stat, bursă suplimentară în funcție de performanță, cazare, masă, transport, materiale suplimentare de studiu, posibilitatea de a face un stagiu de practică în cadrul companiei cu care are parteneriat liceul.

 „Cel mai important beneficiu care trebuie menționat având în vedere piața forței de muncă actuală din România, este că ai un job asigurat după absolvirea cursurilor”, spun reprezentanții companiei IPSO Agricultura.  

 Cât despre durata studiilor într-o astfel de școală, aceasta este de trei ani, perioadă în care îți poți obține o specializare și te poți angaja în compania la care ai făcut practică.

 Cui se adresează acest tip de studii? Învățământul profesional dual permite accesul gratuit la programe de pregătire tuturor absolvenților de gimnaziu care doresc să urmeze cursurile, până la vârsta de 26 de ani.

 Acum, ți-am pus la dispoziție informații despre învățământul profesional dual, acum este rândul tău să îți alegi specializarea.