Cauți job-ul de vis? Atunci, visează!

  • 23 авг. 2018, 11:09
  • 489

ști activ pe piața muncii. Îți actualizezi CV-ul, începi căutările online, faci neworking. Oprește-te. Înainte de orice, visează. Pentru a-ți îndeplini visurile, e nevoie ca mai întâi să visezi. Știi să visezi?

Studiile arată că nivelul de implicare al oamenilor în munca pe care o fac este foarte redus (30%), un semn clar că job-ul nu le împlinește visurile. Numai că neimplicarea nu ne afectează numai productivitatea, ci și starea de bine. Prin urmare, pentru a găsi job-ul visurilor tale mai întâi trebuie să te găsești pe tine. Cunoaște-te pe tine, pentru a putea fi în întregime prezent în ceea ce faci, ca să-ți pui în valoare toate abilitățile și să-ți împlinești chemarea.

Caută un loc liniștit, unde să te poți relaxa și să te poți conecta cu adevărat la tine însuți. Este foarte important să te conectezi la cine ești tu cu adevărat, ca să faci diferența dintre ce ai nevoie și ce crezi că ai nevoie de la munca ta.

Ca să găsești răspunsul trebuie să cauți întrebarea, așa că iată câteva întrebări care te-ar putea inspira:

Ce activitate îmi dă energie?

Respiră adânc (închide și ochii, dacă ți-e util) și amintește-ți când ai simțit bucurie făcând ceva. Gândește-te la o astfel de situație și fii atent la senzațiile pe care le ai. Ce faci atunci când simți că munca ta are sens? Ce tip de impact te face să te simți împlinit? Fă o listă cu astfel de activități.
Oamenii sunt diferiți și sunt energizați de lucruri diferite. Unii se simt cel mai bine când gestionează provocări dificile împreună cu echipa lor. Alții se simt energizați când au întâlniri de mentorat unu-la-unu. Unii oameni se simt bine atunci când, într-o discuție cu cineva, în ochii interlocutorului lor se aprinde o lumină – semn că a înțeles ceva sau că s-a văzut pe sine.

Ce tip de contribuții îmi place să am?

Când ceea ce faci are semnificație și însemnătate pentru tine, munca ta are impact. Când lucrezi din inimă, ceea ce faci îți dă energie, viziune, curaj, creativitate –așa faci mai mult decât e neapărat necesar, știi cum e cel mai bine să-ți folosești resursele, îți asumi riscuri și depășești obstacole. Atunci ești rezilient după eșec și ai curajul să ieși din zona ta de confort pentru a ajunge la visul tău.
Închide ochii, respiră adânc și imaginează-ți că poți face orice vrei tu, ca să ai impactul pe care ți-l dorești. Ce faci? Ce produce impactul acela? Cine beneficiază de munca ta? Imaginează-ți cât mai detaliat o astfel de situație și notează-ți ce tipuri de contribuție îți place să ai.

Ce abilități îmi place să folosesc?

Fiecare dintre noi are abilități și talente pe care, când le folosește, se simte implicat și excelează. Îți amintești acele situații în care te simțeai energizat? De care dintre talentele tale te foloseai atunci? Se poate întâmpla și să nu te vezi foarte clar, caz în care nu strică să-ți rogi un prieten sau un coleg în care ai încredere și care te cunoaște bine să-ți spună care sunt situațiile în care te vede având cel mai semnificativ impact. Poți căuta și niște teste de personalitate care să te ajute să te înțelegi mai bine și să-ți identifici talentele și motivațiile. Poți încerca StrengthsFinder sau Myers Briggs.

Ce tip de cultură organizațională mă pune în valoare?

Desenează o hartă a carierei tale și marchează punctele în care te-ai remarcat, ai excelat, ai avut succes, te-ai simțit bine. Care sunt elementele de cultură organizațională care au făcut posibilă reușita ta și ți-au dat acea stare de bine? Unii oameni au nevoie de o cultură care pune preț pe autonomie, alții au nevoie ca munca lor să fie recunoscută și valorizată. Fă o listă cu elementele de cultură care te inspiră și te pun în valoare.

Ce altceva îmi este necesar și ce îmi este imposibil să accept?

Aici te poți gândi la geografie (orașul, țara în care ai vrea să lucrezi), salariu, beneficii, flexibilitatea muncii și alte cerințe care sunt relevante pentru tine. Fă-ți o listă cu ce trebuieși o listă cu ce ar fi de dorit, dar se poate și fără”, apoi fă o listă cu „ce este inacceptabil” (poate că nu dorești un job în care să călătorești foarte mult sau poate există un domeniu/industrie în care nu vrei să lucrezi).

Acum e timpul să scrii fișa postului perfectă pentru tine. Descrie job-ul visurilor tale, la prezent, ca și cum l-ai avea acum.

Job-ul visurilor mele este cel în care fac (lista activităților care te energizează), în care mă simt inspirat de (lista felurilor în care îți place să contribui), în care îmi folosesc următoarele abilități (lista abilităților care te bucură ți te fac să excelezi). Lucrez într-un mediu în care (lista de elemente de cultură organizațională care te pun în valoare). Alte cerințe (ce alte specificații importante ai). Ce nu pot accepta (cu ce nu poți trăi).

Odată ce ai făcut descrierea job-ului perfect pentru tine, învață să-l cauți după fond, nu după formă. De exemplu, dacă îți place să formezi minți nu trebuie neapărat să fii profesor.
Vorbește despre preferințele tale cu prieteni, colegi, caută consiliere de la profesioniști de specialitate, iar când faci networking vorbește despre ce muncă preferi și despre ce tip de job cauți.
De asemenea, ar fi bine să-ți pregătești o listă de întrebări pentru interviurile la care vei participa ca să afli în ce măsură postul pentru care candidezi răspunde nevoilor tale specifice și îți împlinește visul.

Repetă exercițiul de mai sus. E important să nu pierdem legătura cu noi înșine, pe măsură ce ne schimbăm și evoluăm.

Ține minte:

Orice ai căuta, mai întâi să te găsești pe tine. Pentru a-ți împlini visele, învață să visezi.