Când e cel mai bun moment să-ţi cauţi un job?

  • 2 сент. 2016, 17:47
  • 1 902

Când vine vorba să-ţi cauţi un job nu e perioadă mai bună decât prezentul, dar, fără să fii presat de situaţie, când e cea mai potrivită perioadă să te uiţi după un job și când ar fi mai bine să aştepţi?

Ideea că există cea mai bună perioadă de timp a anului în care să îţi cauţi un job e un mit. Unii vă vor spune că sunt momente mai bune ale anului pentru a căuta de lucru și că există sezoane întregi pe care ar trebui să le evitaţi. Este un mit, totuși. Da, veți primi un răspuns mai lent în preajma Crăciunului, și da, august este un pic mai lent din cauza vacanţei. Așa că, nu-i ascultați pe cei care vă spun că nu veţi găsi un loc de muncă spre sfârșitul anului, sau pe cei care spun că ar trebui să căutați în ianuarie sau februarie. În orice lună există locuri de muncă vacante.

Piața locurilor de muncă este vag legată de bugete, și mult mai strâns legată de demisii. În ceea ce priveşte locurile de muncă, e un "du-te vino" tot timpul anului. Se spune că există o serie de factori ciclici în sectoare specifice: de exemplu, în domeniul serviciilor financiare, există o ușoară încetinire în perioada în care oamenii îşi aşteaptă bonusurile anuale (de obicei, ianuarie-aprilie), iar în comerțul cu amănuntul înainte de perioada de Crăciun. În general însă, în cazul în care o echipă pierde un membru-cheie cu siguranţă va fi în căutare pentru a acoperi acel gol cât mai repede posibil, indiferent de perioada anului. Dacă am stabilit că de fapt este un mit şi că nu există cel mai bun moment al anului în care să îţi cauţi un job, există și alți factori (semne) de care ar trebui să ținem cont?

Când este cel mai bine să cauţi un nou loc de muncă?

Deși nu există nici un răspuns corect sau greșit, există anumite momente când este mai bine să priviţi spre un nou loc de muncă și momente în care s-ar putea să fie mai bine să vă concentraţi asupra altor lucruri.

1. Imediat după o lungă vacanță

Știm că pare evident, pentru că riști să enervezi angajatorul actual (astfel încât îți pui în pericol şi eventualele recomandări ) și probabil îl va deranja şi pe noul angajator, așa că nu te uita după un job nou după săptămânile de vacanţă.

2. În mijlocul unui eveniment de viață mai important

Din motive similare, ar trebui să evitaţi să căutaţi un nou job când sunteți pe cale să vă căsătoriţi ( sau să divorțati) sau când au loc alte schimbări semnificative de viață. E mai bine să staţi pe loc până când viața personală se calmează .

3. În timpul unui proiect major

E important să aveţi la final o recomandare bună, mai ales dacă lucraţi într-un domeniu de nişă şi la fel de important este să mențineți o relație sănătoasă cu foștii angajatori. Simplul fapt că ați abandona un proiectul la jumătatea drumului ar putea atrage riscul să nu plecaţi în relaţii bune, aşa că e recomandabil să așteptați până când veţi fi realizat cea mai mare parte a lucrării.

4. Într-un moment de criză

Cu siguranţă fiecare dă cei mai bun din el atunci când e calm, relaxat și încrezător. Dacă aveţi evenimente de viață majore planificate pentru care aţi avea nevoie urgent de un salariu mai mare sau dacă simțiţi că aţi început să vă lăsaţi pe tânjeală şi nu vă mai atrage ceea ce faceţi, nu așteptați să ajungeţi în punctul de criză. Planificaţi şi faceţi mutarea atunci când apele sunt liniştite.

5. Înainte să vă plafonați

Vremurile când angajații plecau dintr-o companie la pensie, sunt de mult apuse. Este normal ca în zilele noastre oamenii să lucreze pentru mai mulți angajatori. În cazul în care simțiţi că aţi învățat şi experimentat tot ceea ce vă doreaţi și aţi obținut o experienţă suficientă pentru a trece cu succes la o nouă etapă, nu întârziaţi. Faceţi mutarea către alt job!

Să fie clar, ar trebui să fiţi întotdeauna receptivi la ofertele de locuri de muncă și cu siguranță nu strică să aruncaţi o privire în mod regulat pe lista cu joburi disponibile, doar în cazul în care munca pe care o faceţi e ceea ce aţi visat.