Au fost creați neuronii artificiali care vor putea trata boli

  • 5 дек. 2019, 17:40
  • 1 741
  • 1

Oamenii de știință au reușit să creeze neuroni artificiali care ar urma să aibă o serie de aplicații, inclusiv contribuirea la tratarea unor boli.

O echipă de cercetători din cadrul Universității din Bath au reușit să construiască un circuit care imită perfect felul în care se comportă celulele nervoase, adică neuronii, transmite playtech.ro.

Lucrurile funcționează cam așa: Neuronii bionici pot primi semnale electrice de la celulele nervoase sănătoase și le pot prelucra într-un mod natural, înainte de a trimite semnale proaspete către alți neuroni sau către mușchi și organe din corpul uman.

În esență, acești neuroni artificiali sunt, de fapt, niște microcipuri, cu dimensiuni de doar câțiva milimetri.

Crearea neuronilor artificiali care răspund la semnalele electrice din sistemul nervos a fost un obiectiv de lungă durată în medicină. 

Totul a pornit atunci când cercetătorii au descoperit că ar putea simula neuroni într-un program de calculator și apoi să recreeze modelele în cipuri de siliciu cu o precizie de peste 94%. 

Programul permite oamenilor de știință să imite întreaga varietate de neuroni găsiți în sistemul nervos.

La ce va ajuta implantarea de neuroni artificiali în creier

Neuronii artificiali creați de oamenii de știință ar putea contribui la tratarea unor boli de care corpul uman ajunge să sufere, precum Alzheimer.

Alain Nogaret, fizicianul care a condus proiectul la Universitatea din Bath, explică procesul:

„Orice zonă în care ai un tip de boală degenerativă, cum ar fi Alzheimer, sau o zonă în care neuronii încetează să funcționeze în mod corespunzător din cauza vârstei, bolilor sau rănilor, atunci, în teorie, poți înlocui biocircuitul defect cu un circuit sintetic”.

De asemenea, una dintre primele aplicații ar putea fi un tratament pentru o formă de insuficiență cardiacă care se dezvoltă atunci când un anumit circuit neuronal de la baza creierului se deteriorează și nu mai reușește să trimită semnalele potrivite pentru a face inima să pompeze corect.