Asiguratorii moldoveni au încasat de trei ori mai mult decât au plătit

  • 20 марта 2019, 10:14
  • 1 130

Asiguratorii moldoveni au încasat de trei ori mai mult decât au plătit. Polițele vândute în 2018 ajung la 1,5 miliarde de lei.

Asiguratorii din Moldova au avut anul trecut venituri de peste 1,5 miliarde de lei din vânzarea primelor de asigurare. Dintre acestea, 1,4 miliarde de lei reprezintă venitul din asigurării generale și 100 milioane – din asigurări de viață. În același timp, despăgubirile achitate în 2018 în baza polițelor au fost de circa 523 milioane de lei.

Potrivit datelor Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), ponderea cea mai mare în totalul sumelor încasate o dețin asigurările de răspundere civilă auto – peste 713 milioane de lei, urmate de asigurările CASCO – circa 309 milioane de lei și asigurările de incendiu şi alte calamităţi naturale – 96 milioane de lei.

În cazul asigurărilor de viață, dim suma totală de peste 100 miliaone de lei, 95 de milioane au fost încasate din primele de asigurări de viaţă (fără asigurarea cu pensii şi fără anuităţi).

Cât privește despăgubirile şi indemnizaţiile de asigurare plătite de asiguratori, din totalul de 537 milioane de lei, cele mai mari despăgubiri s-au achitat pentru asigurări de răspundere civilă auto – peste 228 milioane de lei, urmate de asigurările CASCO – peste 189 milioane de lei și asigurările de accidente – peste 37 milioane de lei.

Despăgubirile achitate pentru asigurăile de viață au constituit peste 14,7 milioane de lei.

Ce companii au încasat cele mai mari prime și care au plătit cele mai mari despăgubiri?

Potrivit datelor prezentate de Comisia Națională a Pieței Financiare, cele mai multe asigurări au fost vândute anul trecut de Grawe Carat Asigurări, care a obținut venituri de 217 milioane de lei, urmată de Moldasig – 203 milioane de lei și Donaris Vienna Insurance Group – 192 milioane de lei.

Totodată, cele mai mari despăgubiri au fost achitate anul trecut de Donaris Vig – circa 94 milioane de lei, urmată de Asterra Grup – circa 77 milioane de lei și Grawe Carat Asigurări – circa 71 milioane de lei.

Ce tipuri de asigurări nu se bucură de popularitate?

Din datele prezentate de CNPF se atestă că există tipuri de asigurări care nu sunt solicitate de populație, respectiv nu se vând. Astfel, în 2018 nu s-au vândut următoarele categorii de asigurări:

  • Asigurări de răspundere civilă maritimă, lacustră şi fluvială;
  • Asigurarea internă (facultativă);
  • Asigurări de protecţie juridică;
  • Asigurări de asistenţă a persoanelor aflate în dificultate în cursul deplasărilor sau absenţelor de la domiciliu ori de la locul de reşedinţă permanentă;
  • Asigurări de sănătate, suplimentare la asigurarea de viaţă;
  • Asigurări de căsătorie și asigurări de naştere;
  • Asigurări de viaţă si anuităţi care sunt legate de fonduri de investiţii, prevăzute la lit.a) şi b) din anexa numărul I la Legea 407/2006.