Apicultorii moldoveni vor produce pentru prima dată miere organică certificată

  • 11 дек. 2018, 10:16
  • 3 009
  • 11

Primul grup de 47 de producători de miere a încheiat cu succes tranziția de la producția de miere obișnuită la miere ecologică. Începând cu anul 2019, apicultorii planifică să producă miere ecologică certificată în conformitate cu cerințele UE și apoi să o exporte.

Cu sprijinul proiectului USAID "Agricultura Competitivă în Moldova", campania de achiziționare și export a mierii Regina Naturii a ajutat apicultorii care intenționează să producă și să exporte miere ecologică. Pe parcursul anului, acești apicultori au îndeplinit o serie de cerințe pentru ca produsele fabricate să fie certificate ca ecologice. Printre acestea se numără fabricarea stupilor și a materialelor pentru apicultură din materiale naturale, punerea apelor departe de diferitele surse de poluare, unde albinele au suficiente surse naturale de nectar, dulce, secreții de polen obținute din culturi organice sau agricole care au cel mai mic impact asupra mediului.

Potrivit experților, mierea ecologică este un produs de nișă cu perspective largi de export, care este cu 50% mai scump decât mierea obișnuită. Conform estimărilor preliminare, în 2019 se planifică producerea a aproximativ 150 de tone de miere ecologică și exportul acesteia, atât în ambalaje, cât și în vrac. În prezent, în Moldova se înregistrează 6800 de stupi cu 225 mii de colonii de albine.

Conform datelor oficiale, în 2018 au fost produse 5 mii tone de miere de albine. 2,7 mii tone au fost exportate în UE, care astăzi este piața principală pentru mierea moldovenească.