Antrenează-te pentru schimbare

  • 11 окт. 2018, 15:35
  • 424

O schimbare în carieră. Ce-ți stârnește această idee? Teamă, revoltă, angoasă sau curiozitate, entuziasm? Oricare ar fi sentimentul tău, nu te opri acolo și gândește-te la felul în care vei acționa!

Mulți își doresc mai mult, mai bine în carieră, de exemplu. Iar dacă s-ar putea ca această schimbare să bată la ușa lor, fără ca ei să facă vreun demers, ar fi minunat. Din păcate, rareori se întâmplă așa ceva. Iar pentru atingerea scopului dorit, este nevoie deseori de un proces de lungă durată cu sine însuși, înainte de orice.

Întrebări necesare

Ești pe deplin mulțumit de ceea ce faci? Dacă sunt sinceri, 99% din oameni vor spune la această întrebare că nu. Detaliind, vom vedea că sunt diverse aspecte care-i nemulțumesc, de la configurația locului de muncă actual la colegi și perspectivele de avansare.

Să mergem mai departe și să-i întrebăm pe acești 99%: vrei să schimbi ceva? Dacă ar fi onești, poate peste 70% ar spune că nu, deoarece au și aspecte care le convin.

Pe restul îi vom întreba mai departe: știi spre ce vrei să te îndrepți și cum să faci asta? Aici putem primi răspunsuri cât se poate de concrete, inclusiv planuri de acțiune. Celor care știu exact unde ar trebui să se vadă peste 5 ani și 5 luni, noi, avocat al diavolului, le punem alte întrebări: dar de ce faci asta? Ce înseamnă aceste lucruri pentru ființa ta, pentru devenirea ta în lume? Ce mesaj vrei să dai lumii prin această schimbare? Dar ție, ființei tale profunde, această schimbare îți dă oare un mesaj, dincolo de pura afirmare a egoului (așa am vrut eu!). Te-ai gândit vreodată ce vrei cu adevărat să spui lumii? Aici ne așteptăm la numeroase cuvinte frumoase și ne bucurăm că le auzim.

Și atunci noi întrebăm în continuare: ce calități crezi că ai pentru a exprima/impune acest lucru? Ce faci pentru a amplifica aceste calități?

Și cercetarea ar putea continua până la deplina clarificare personală. Este o muncă de introspecție pe care fiecare ar putea s-o facă singur? Aici răspunsul variază: deși numeroase persoane sunt capabile de o mare claritate interioară, nu este mai puțin adevărat că fiecare are pata sa oarbă și este foarte posibil ca tocmai aceasta să fie și sursa nemulțumirilor de viață ale momentului prezent, lăsându-ne practic în imposibilitatea de a găsi răspunsurile necesare. Aici se impune intervenția unui specialist în a pune întrebări, respectiv a unui coach. Mai mult antrenor și maestru zen decât psiholog personal, intervenția lui este menită să meargă direct la țintă, respectiv la revelarea și realizarea obiectivelor tale.

Întrebările de mai sus sunt inspirate din „Cartea despre schimbări“ a Mariei-Iris Hoeppe, al cărei punct central este că în transformare merită să ții cont de factorul TT, ceea ce s-ar traduce așa: având obiectivele clarificate, știind care este misiunea ta personală, să-ți amplifici propriile valori și calități cu comportamente adecvate și așa vei obține rezultatele dorite.

Căi de bătătorit

Iată ce calități ai putea explora la tine însuți:

1 Spiritul de aventură, respectiv să ieși din rigoarea lui: „e bine să ai un serviciu“ – dublat de mobilitate și de plăcerea sau măcar toleranța pentru risc

2 Sinceritatea – exerseaz-o mai întâi față de tine și coreleaz-o cu o altă calitate foarte importantă, diplomația. Nu se exclud, ci se completează! Gândește-te câte adevăruri inutile aruncate în față nu fac altceva decât să distrugă! Gândește-te mereu la efectele pe care le au lucrurile pe care le comunici și felul în care le comunici! Pentru aceasta, este nevoie și de următoarea calitate:

3 Empatia – începe cu un soi de exercițiu de imaginație: cum ar fi să fiu în locul lui X? Oare cum se vede de la el problema care, de exemplu, de la mine pare insurmontabilă?

4 Generozitatea – scrie și în Biblie și nu avem niciun motiv să contestăm: numai dăruind vei dobândi!

5 Încrederea în tine – exersată nuanțat și corespunzător, o să-ți permită pe termen lung să ai încredere și în alții, în sensul că vei ști mai bine să selectezi persoanele în care poți avea încredere;

6 Exigența cu sine și cu ceilalți. Țintește sus, dar evaluează realist situația prezentă.

7 Capacitatea de a-i convinge pe ceilalți prin propriul exemplu

8 Capacitatea de a te autopromova – nu e identică deloc cu „lauda de sine“, ci vine dintr-o realitate simplă: pentru a te aprecia, oamenii trebuie să te cunoască și, dacă nu te faci tu pe tine cunoscut, cine o s-o facă?

Caseta specialistului

Maria-Iris Hoeppe este life&business professional coach, cu o experiență internațională:

Ce poate face un executive coach bun pentru un manager? În principal:

– facilitează găsirea de soluții valoroase proprii în mod rapid, scurtând clasicele procesele mentale lungi și încercările practice repetitive;

– este un partener de discuție neutru și un confident care deține metode specifice de a pune întrebările potrivite astfel încât subiectul să înțeleagă „ce nu știe că știe“, proces care se numește insight;

– are instrumente de evaluare psihometrică și de evaluare a competențelor de leadership cu ajutorul cărora managerul își face autoevaluări și înțelege unde are nevoie să crească;

– incită și susține subiectul în a echilibra toate cele 7 domenii ale vieții: intelectual, familiar, spiritual, social, profesional, financiar, deoarece suntem în armonie cu noi înșine când toate aceste domenii sunt bine aspectate.