Angajaţii din silvicultură ar putea primi lefuri mai mari

  • 4 дек. 2019, 10:21
  • 1 711
  • 3

Întreprinderile silvice din subordinea Agenţiei „Mold­silva” vor fi reorganizate, iar salariile angajaţilor din ramu­ră ar putea creşte cu 15-16 la sută, a anunţat Fiodor Bot­nari, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Sindsilva”, la şedinţa Comi­tetului Executiv al organiza­ţiei. Evenimentul a avut loc recent la Institutul Muncii.

Potrivit liderului sindical, în urma reorganizării, „numărul de întreprinderi şi personalul nu va fi redus, aşa cum prevedea pro­iectul iniţial de hotărâre a Guver­nului, însă sunt preconizate ma­jorări salariale. Totodată, fiecare angajat va trebui să obțină nişte indicatori de performanţă. Spe­răm că aceste majorări de salarii vor fi operate în timpul cel mai apropiat, pentru a îmbunătăţi starea de lucruri în ramură”, a menţionat Fiodor Botnari.  

Liderul sindical a precizat că „în prezent salariul mediu în sil­vicultură constituie 5100 de lei, acesta este mai mic decât leafa medie pe economia naţională şi insuficient pentru a asigura salariaților și familiilor lor un trai decent. În ramură activează circa 4000 de salariați. Având în vede­re specificul activității în sectorul forestier, deseori munca lor este efectuată în condiții de risc pro­fesional sporit”, a subliniat Fio­dor Botnari.

În cadrul activității, s-a fă­cut un schimb de opinii despre necesitatea reformei sectorului forestier din țară, prin prisma proiectului Hotărârii de Guvern „Cu privire la organizarea și funcționarea Instituției publice „Moldsilva”, impactul modifi­cărilor recente în Codul muncii asupra relațiilor de muncă, mo­dificările operate la Legea nr. 156 privind sistemul public de pensii, modificarea Legii privind incapa­citatea temporară de muncă.

În acelaşi timp, activiştii sindi­cali din cadrul Federaţiei „Sind­silva” au fost familiarizați cu di­verse tehnici de comunicare și de aplanare a conflictelor în cadrul unei organizații. Ordinea de zi a activității a mai cuprins subiecte care au vizat organizarea, în pe­rioada 11-14 decembrie, a unei activități de instruire a activului sindical, care va avea loc în ju­deţul Suceava, România, reparti­zarea biletelor de odihnă pentru copii pentru anul 2020, acordarea unor ajutoare materiale, aspecte privind lichidarea restanţelor la plata cotizaţiilor sindicale.

Conform informaţiilor pre­zentate în cadrul şedinţei Co­mitetului Executiv, restanţele la plata cotizaţiilor sindicale faţă de Federaţia „Sindsilva” se cifrea­ză la peste 312 mii de lei. Cele mai mari datorii le înregistrează întreprinderile silvice (ÎS) Nispo­reni – peste 37 de mii de lei, Bălţi,

Institutul de Cercetări şi Ame­najări Silvice, Soroca, Iargara, Glodeni, Chişinău, Orhei, Tighina – între 20 și 30 de mii de lei, ÎS Comrat –  peste 14 mii de lei etc. Fiodor Botnari a dat asigurări că se poartă tratative cu toţi con­ducătorii întreprinderilor silvice din țară pentru a lichida aceste restanţe.