Ai carte, ai parte. Cum și în ce fel secretul succesului poate fi lectura asiduă

  • 24 янв. 2017, 16:21
  • 2 184

Nu IQ-ul ridicat, nici norocul, ci lectura. Acesta se pare că este, potrivit specialiștior, secretul unora dintre cei mai bogați oameni ai lumii, cărţile fiind investiţiile lor cele mai profitabile.

Spre exemplu, cei mai de succes investitori din America, Charlie Munger şi Warren Buffett au avut obiceiuri inedite de lectură.

În 2007, Charlie Munger avea 84 de ani, iar pe atunci dezvăluia în faţa unei audienţe de studenţi la drept secretul succesului: "Văd în mod constant oameni care au succes în viaţă şi nu sunt neapărat cei mai deştepţi, uneori nici măcar cei mai harnici, dar ei sunt maşini de învăţare. Ei merg la culcare în fiecare noapte un pic mai înţelepţi decât au fost atunci când au adormit cu o noapte în urmă".

Aparent, în primii ani ai carierei sale în investiţii, Buffett citea între 600- 1.000 pagini într-o singură zi. În zilele noastre, Buffet dedică lecturii 80% din zi. Sfatul său pentru toată lumea este: "Indiferent în ce stadiu vă aflaţi în viaţă, învăţaţi şi veţi reuşi".

Buffett şi Munger nu sunt singurii care cred că secretul succesului este lectura asiduă. Antreprenorul în tehnologie Elon Musk a învăţat cum să construiască rachete citind..
Musk povesteşte că a fost multă vreme luat în zeflemea pe când copil, în Africa de Sud. El a găsit mângâiere şi refugiu în cărţi fantasy şi science-fiction care l-au inspirat să lase o moştenire lumii întregi.

Potrivit Mediafax, Bill Gates, cel mai bogat om din lume şi un veritabil pasionat de literatură pe tot parcursul vieţii, citeşte aproximativ 50 de cărţi pe an. Însă acum Gates declară că este interesat strict de cărţi de non-ficţiune. Cu toate că Bill Gates vizitează o mulţime de locuri şi întâlneşte oameni interesanţi, mărturiseşte că pasiunea sa cea mai mare este să descopere cărţi şi să dobândească noi cunoştinţe.

În mod similar, Mark Zuckerberg a invitat oamenii din întreaga lume să i se alăture în încercarea de a citi o carte la fiecare două săptămâni, în 2015, conform blinkist.com.