Afaceri în Găgăuzia pe bani europeni

  • 14 янв. 2019, 10:15
  • 1 710
  • 1

Volumul produselor alimentare autohtone care ajung pe piața europeană a crescut în ultimii ani, contrar previziunilor economiștilor. De altfel, în perioada 2015-2017, volumul exporturilor de agroalimentare în UE a crescut circa 515 milioane USD, datorită implementării prevederilor Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA).

La piețele europene visează și Angela Hortolomei din Comrat, UTA Găgăuzia. Femeia a obținut un grant european în valoare de 125 000 de lei pentru procurarea unui deshidrator și amenajarea a două sere. Antreprenoarea povestește că s-a gândit să-și cumpere un asemenea aparat când căpșunile pe care le cultiva nu se vindeau. „Căpșunile mari se mai vindeau, dar la preț scăzut, pe când căpșunile mici nu se vindeau deloc, așa că ori se stricau ori făceam dulceață din ele. Mi-a venit ideea să le deshidratăm ca să nu le pierdem”, spune femeia.

„Am reușit să-mi împlinesc dorința”

Aceasta a aflat despre Centrul de informații pentru susținerea businessului din Găgăuzia și a participat la câteva instruiri organizate acolo. „Ne-au învățat să scriem proiecte de afaceri și atunci am spus că vreau să încerc să îmi fac viața mai interesantă. Timp de zece ani eu am fost asistentă socială. Nu-mi convenea nici salariul, nici programul. Voiam să fiu liberă și independentă. Datorită banilor europeni am reușit să-mi împlinesc dorința”, povestește Angela.

capsuni
Căpșuni din grădina Angelei Hortolomei. Foto: Facebook

Antreprenoarea spune că serele urmează să fie instalate în primăvară, iar deshidratorul, cu o capacitate de 300 kg de producție, va fi cumpărat din Serbia. „Deshidratorul costă 5 200 EUR. Urmează să deshidratăm căpșuni pe care le vom ambala și sper să putem exporta în Europa. În sere vom crește căpșuni care rodesc din primăvară până toamna târziu. O plăntuță poate da de la 1 kg până la 2,5 kg de roadă”, precizează Angela. Aceasta afirmă că este susținută de întreaga familie, iar dacă nu se vor descurca de unii singuri vor angaja oameni la lucru, astfel oferindu-le și altora șansa de a câștiga bani cinstit.

Exporturile de produse agroalimentare în UE sunt dominate de cele oleaginoase și cerealiere, potrivit unui studiu efectuat de Expert-Grup despre impactul pe care l-a avut DCFTA în R. Moldova în cei patru ani de la lansare. Semințele de floarea soarelui dețin o pondere de 24% în exporturile agroalimentare în UE, iar nucile dețin o pondere de 14%, principalele destinații fiind Franța, Germania și Austria.