Cetățenii din Găgăuzia beneficiază din plin de sprijinul financiar al Uniunii Europene pentru a se lansa în afaceri, iar datorită Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA)mărfurile lor ajung cu ușurință pe piețele din afară. Antreprenorii din sudul țării spun că, dincolo de bani, aceștia primesc sfaturi și încurajări de la experții străini.
Veaceslav Duduș este un tânăr antreprenor care a pus pe roate o patiserie, iar succesul nu s-a lăsat deloc așteptat. „Într-un an am inaugurat trei puncte de comercializare a produselor noastre. Nu aș fi reușit fără sprijinul oferit de programele europene de finanțare”, afirmă acesta.
Veaceslav povestește că a început să activeze în domeniul catering-ului cu mult timp în urmă. „După ani de zile în care am lucrat pentru alții, am decis să încep să lucrez pentru mine, să-mi creez ceva propriu. Mi-am dorit să deschid o patiserie, așa că am scris un proiect de afacere și am solicitat sprijin financiar de la Uniunea Europeană. În paralel, am continuat să lucrez pentru o altă companie. Când am primit răspunsul pozitiv de la finanțatorii externi a trebuit să hotărăsc dacă vreau să risc și să mă apuc de propria afacere sau să-mi păstrez vechiul loc de muncă. Am riscat și am ales prima opțiune”, își amintește tânărul.
A deschis trei patiserii într-un an de zile
În 2017, Veaceslav Duduș a inaugurat prima patiserie în orașul Comrat – un local mic unde activa o echipă de opt oameni. Investiția antreprenorului a fost de aproximativ 25 000 EUR. Jumătate din sumă a primit-o printr-un grant european, iar pentru cealaltă jumătate a fost nevoit să ia un credit de la bancă. „Anul 2017 nu a fost deloc ușor. Prima perioadă a fost ciudată. Plecasem dintr-o companie cu peste 100 de angajați, cu mai multe restaurante și brusc, m-am pomenit în fața unui colectiv mic pe care trebuia să-l dirijez. Mă întrebam dacă oamenilor o să le placă produsele noastre, dacă o să avem succes, dacă o să ne descurcăm…În plus, tot atunci am devenit și tată pentru prima dată…”, își amintește Veaceslav.
Veaceslav oferă clienților săi o varietate largă de produse.
În pofida îngrijorărilor sale, patiseria pe care a deschis-o i-a cucerit repede pe locuitorii din Comrat, iar afacerea a crescut ca pe drojdii. Peste puțin timp, tânărul antreprenor a inaugurat alte două puncte de vânzare a produselor sale. „Într-un an de zile am crescut mult. Acum avem 25 de angajați și trei locații. Coacem pizza, facem torturi și am început să livrăm produsele la domiciliu”, menționează Veaceslav. Acesta dezvăluie câteva secrete și spune că cel mai bine se vând gogoșile.
„Nimeni nu face gogoși ca ale noastre. Pregătirea lor durează aproximativ șase ore și sunt întotdeauna proaspete. Nu lăsăm nimic pentru a doua zi”, subliniază antreprenorul.
Secretul unui croasant perfect
La fel de apreciate sunt și croasantele. „Ne-am chinuit puțin până am reușit să le gătim ca la carte. Să știți că anume aceste produse de patiserie se fac cel mai greu. Există anumite condiții stricte care trebuie respectate întocmai ca să-ți iasă un croasant perfect”, spune Veaceslav Duduș. Tânărul afirmă că și cafeaua pregătită în localurile sale este la mare căutare. „Am ales un producător de cafea foarte și foarte bun, așa că suntem lideri la vânzările de cafea în regiune”, adaugă el. Astfel, prin răbdare, determinare și sprijinul europenilor, Veaceslav și-a îndeplinit visul.
„Să știți că ajutorul de care am beneficiat nu a fost doar financiar. A fost esențială consultanța pe care am primit-o. La început aveam multe nelămuriri și nu știam cu cine să mă înțeleg, cum să pun la punct documentația, dar am fost întotdeauna îndrumat”, precizează tânărul om de afaceri.
Antreprenorul spune că produsele sunt mereu proaspete.
Acum, Veaceslav Duduș are un alt vis, acela de a-și extinde lanțul de patiserii în alte localități ale țării. „Mai prindem la puteri și vrem să mergem în alte orașe. La Chișinău, deocamdată nu ne gândim. Acolo trebuie să fii puternic ca să reziști. Noi vrem să creștem, iar eu am țeluri mari”, spune convins antreprenorul.
Amintim faptul că, recent, la Comrat, a fost lansată cea de-a doua campanie de informare despre programele de finanțare europene și oportunitățile oferite de DCFTA pentru bunurile și serviciile moldovenești. În timpul implementării prevederilor programului, produsele autohtone au devenit mai competitive pe piața europeană, iar exporturile s-au diversificat.
Cetățenii din Găgăuzia beneficiază din plin de sprijinul financiar al Uniunii Europene pentru a se lansa în afaceri, iar datorită Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) mărfurile lor ajung cu ușurință pe piețele din afară. Antreprenorii din sudul țării spun că, dincolo de bani, aceștia primesc sfaturi și încurajări de la experții străini.
Veaceslav Duduș este un tânăr antreprenor care a pus pe roate o patiserie, iar succesul nu s-a lăsat deloc așteptat. „Într-un an am inaugurat trei puncte de comercializare a produselor noastre. Nu aș fi reușit fără sprijinul oferit de programele europene de finanțare”, afirmă acesta.
Veaceslav povestește că a început să activeze în domeniul catering-ului cu mult timp în urmă. „După ani de zile în care am lucrat pentru alții, am decis să încep să lucrez pentru mine, să-mi creez ceva propriu. Mi-am dorit să deschid o patiserie, așa că am scris un proiect de afacere și am solicitat sprijin financiar de la Uniunea Europeană. În paralel, am continuat să lucrez pentru o altă companie. Când am primit răspunsul pozitiv de la finanțatorii externi a trebuit să hotărăsc dacă vreau să risc și să mă apuc de propria afacere sau să-mi păstrez vechiul loc de muncă. Am riscat și am ales prima opțiune”, își amintește tânărul.
A deschis trei patiserii într-un an de zile
În 2017, Veaceslav Duduș a inaugurat prima patiserie în orașul Comrat – un local mic unde activa o echipă de opt oameni. Investiția antreprenorului a fost de aproximativ 25 000 EUR. Jumătate din sumă a primit-o printr-un grant european, iar pentru cealaltă jumătate a fost nevoit să ia un credit de la bancă. „Anul 2017 nu a fost deloc ușor. Prima perioadă a fost ciudată. Plecasem dintr-o companie cu peste 100 de angajați, cu mai multe restaurante și brusc, m-am pomenit în fața unui colectiv mic pe care trebuia să-l dirijez. Mă întrebam dacă oamenilor o să le placă produsele noastre, dacă o să avem succes, dacă o să ne descurcăm…În plus, tot atunci am devenit și tată pentru prima dată…”, își amintește Veaceslav.
În pofida îngrijorărilor sale, patiseria pe care a deschis-o i-a cucerit repede pe locuitorii din Comrat, iar afacerea a crescut ca pe drojdii. Peste puțin timp, tânărul antreprenor a inaugurat alte două puncte de vânzare a produselor sale. „Într-un an de zile am crescut mult. Acum avem 25 de angajați și trei locații. Coacem pizza, facem torturi și am început să livrăm produsele la domiciliu”, menționează Veaceslav. Acesta dezvăluie câteva secrete și spune că cel mai bine se vând gogoșile.
„Nimeni nu face gogoși ca ale noastre. Pregătirea lor durează aproximativ șase ore și sunt întotdeauna proaspete. Nu lăsăm nimic pentru a doua zi”, subliniază antreprenorul.
Secretul unui croasant perfect
La fel de apreciate sunt și croasantele. „Ne-am chinuit puțin până am reușit să le gătim ca la carte. Să știți că anume aceste produse de patiserie se fac cel mai greu. Există anumite condiții stricte care trebuie respectate întocmai ca să-ți iasă un croasant perfect”, spune Veaceslav Duduș. Tânărul afirmă că și cafeaua pregătită în localurile sale este la mare căutare. „Am ales un producător de cafea foarte și foarte bun, așa că suntem lideri la vânzările de cafea în regiune”, adaugă el. Astfel, prin răbdare, determinare și sprijinul europenilor, Veaceslav și-a îndeplinit visul.
„Să știți că ajutorul de care am beneficiat nu a fost doar financiar. A fost esențială consultanța pe care am primit-o. La început aveam multe nelămuriri și nu știam cu cine să mă înțeleg, cum să pun la punct documentația, dar am fost întotdeauna îndrumat”, precizează tânărul om de afaceri.
Acum, Veaceslav Duduș are un alt vis, acela de a-și extinde lanțul de patiserii în alte localități ale țării. „Mai prindem la puteri și vrem să mergem în alte orașe. La Chișinău, deocamdată nu ne gândim. Acolo trebuie să fii puternic ca să reziști. Noi vrem să creștem, iar eu am țeluri mari”, spune convins antreprenorul.
Amintim faptul că, recent, la Comrat, a fost lansată cea de-a doua campanie de informare despre programele de finanțare europene și oportunitățile oferite de DCFTA pentru bunurile și serviciile moldovenești. În timpul implementării prevederilor programului, produsele autohtone au devenit mai competitive pe piața europeană, iar exporturile s-au diversificat.