A fost creată o platformă de comunicare live pentru bătrâni

  • 25 нояб. 2019, 15:47
  • 1 036

Scopul principal al celor de la Bunătate.md este de a forma, pentru pensionari, o platformă pentru comunicare, unde aceștia să-și poată împărtăși experiențe și lega relații de prietenie. Prin întâlnirile periodice organizate cu diferiți experți sau atelierele tematice, aceștia speră să readucă pe chipul bătrânilor rămași singuri sau care vor să socializeze, mai multă bucurie, un stil de viață sănătos și activități curente care i-ar scoate din rutină.

Sunt planificate activități foarte diferite, în funcție de interesele celor care vin, dar și de capacitățile voluntarilor care s-au alăturat proiectului:

  1. Despre un stil de viață sănătos. Nutriție, exerciții fizice, îngrijire corporală etc.
  2. Conversații spirituale și psihologice, în beneficiul familiei și al creșterii personale.
  3. Întâlniri creative. Ateliere de artă.
  4. Participarea la programe de voluntariat. Sprijin pentru orfelinate, case pentru persoane cu dizabilități, case de îngrijire.
  5. Seri de muzică, cântec coral, karaoke și dans.
  6. Divertisment activ. Tururi cu drumeție, excursii turistice la locuri sfinte.

„Acum în Moldova se pierde valoarea unei persoane cu experiență, a bătrânilor care erau înțelepții comunităților pe timpuri. După pensionare, mulți dintre ei se ocupă, în cel mai bun caz, de nepoții lor, însă, de cele mai multe ori, rămân acasă cu singurătatea lor. Ne-am inspirat din exemplele altor alte țări. În Italia, Portugalia, Spania, serile de dans sunt organizate în mod regulat pentru persoanele în etate. În Israel, sunt create atât terenuri de joacă, cât și turnee de jocuri de masă și excursii colective la locuri sfinte sau tururi de mers pe jos cu pensionarii trecuți de 60 de ani. Oamenii din țara noastră sunt mai degrabă împovărați de pensionare, deoarece nu au nimic care le-ar umple activitatea zilnică, niciun fel de socializare colectivă, iar asta îi poate întrista mult”, ne spune Ecaterina Papanaga, una dintre activistele Bunătate.md.

Cei de la Organizația care se ocupă de aceste activități ale bătrânilor spun că vârsta înaintată este o perioadă minunată pentru creativitate, comunicare și, cel mai important, pentru cunoașterea lumii din jur. Hobby-uri sau dezvoltarea potențialului spiritual și creativ nu erau tocmai pe ordinea de zi atunci când erau în deplină activitate zilnică și plini de energie continuă.

„Nu ne stabilim obiective imense. Primul pas este de a stabili întâlniri cu regularitate cu bătrânii din preajma Chișinăului, pe diverse teme. Pe parcurs, cu sprijinul partenerilor (antreprenori din Moldova), visăm să deschidem un centru unde se vor desfășura în mod constant diverse programe. De asemenea, sperăm să ni se alăture mai mulți voluntari și experți din diferite orașe ale Moldovei, ca să putem diversifica arealul de activități. Îi vom sprijini pentru a desfășura evenimente și activități în toată țara”, mai menționează Ecaterina.

Psihologa Oksana Zholobenko desfășoară la moment un program din cadrul întâlnirilor, care își propune să lucreze cu beneficiarii la nivel emoțional. Ea le explică bătrânilor cum să se elibereze de durere și resentimente, cum să se umple de bunătate și căldură sufletească. Cursul este mare și își propune să dezvolte persoanelor în etate abilități de cunoaștere și construire de relații armonioase cu familia și prietenii. Partea de wellness este predată de Svetlana Șușevici, un trainer cu experiență pentru lucrul cu oamenii, inclusiv persoanele în vârstă. Programul include yoga, fitness și exerciții pentru a lucra cu coordonarea și suspendarea bolii Alzheimer.

În cadrul întâlnirilor sunt planificate și ședințe de terapie în diverse domenii, inclusiv recuperare rapidă, ateliere de artă pentru crearea de vaze decorative și multe altele. „Atunci când se formează grupuri active, inclusiv din punct de vedere social, intenționăm să vizităm orfelinate și centre de îngrijire medicală cu programe interesante, plantare de copaci împreună cu proiectul Verde, precum și să curățăm orașul nostru de gunoi (poate luăm sub tutelă un râu, la sugestia unei participante)”, ne-a mai spus cei de la Bunătate.

„Experiența țărilor vecine arată ce se poate face și împreună cu pensionarii. Nu am reuși nimic fără voluntari și sprijin financiar din partea antreprenorilor moldoveni. Pentru a face acest lucru, dezvoltăm un site unde vor fi publicate toate condițiile pentru a putea fi în proiect voluntar, expert facilitator sau a veni cu un sprijin bănesc la activități. Vom publica și un raport financiar complet pentru antreprenorii sponsori. Proiectul este în afara politicii și nu comportă conotații religioase. Promovăm toleranța în orice și suntem foarte deschiși la lucruri noi! ne bucură să vedem fericire și bunătate pe fețele părinților noștri”, ne-au mai declarat cei implicați.