8 femei cu funcții de conducere în instanțele de judecată din Moldova

  • 8 марта 2019, 12:44
  • 719

În Republica Moldova cei mai mulți judecători sunt bărbați, circa 52,6 la sută. Celelalte 47,4% dintre funcții sunt exercitate de către femei. Potrivit datelor incluse pe portalul magistrat.md și pe paginele web ale instanțelor de judecată, în țara noastră sunt opt femei care au funcții de conducere în judecătorii.

Tatiana Vieru este vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, preşedinte al Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ. Magistrata și-a început activitatea profesională în funcția de grefier la Judecătoria Soroca, apoi a fost anchetator superior în Comisariatul din Chișinău. Tatiana Vieru a fost numită judecător 1982 și a lucrat în instanțele de toate nivele. Judecătoarea deține gradul superior de calificare a judecătorului și titlurile onorifice de Veteran al sistemului judiciar și Decan al Autorităţii Judecătoreşti.

Nelea Budăi a fost numită în funcția de vicepreședinte al Curții de Apel Chișinău în decembrie 2013. Acum este la cel de-al doilea mandat în funcția administrativă. Anterior, magistrata a activat la Judecătoria Chișinău și Tribunalul Chișinău, iar la instanța de apel este din anul 2000. Cariera profesională și-a început-o în funcția de curier, la instanța de prim nivel din Chișinău, iar peste aproximativ un an a devenit grefier la aceiași judecătorie. Nelea Budăi a primit de două ori Diplomă de Onoare a Consiliului Superior al Magistraturii.

Și la Curtea de Apel Cahul funcția de vicepreședinte este exercitată de către o femeie, este vorba despre Galina Vavrin. Magistrata este la cel de-al doilea mandat, iar o perioadă a exercitat și interimatul funcției de președinte al instanței de apel. Galina Vavrin a fost numită în funcția de judecător în anul 1990, la Judecătoria de sector din Vulcăneşti. Ulterior, a fost transferată la Judecătoria Cahul, unde a fost vicepreședinte și președinte al instanței. În funcția de magistrat la Curtea de Apel Cahul a fost numită în anul 2004 și, în același an, a primit și Diploma de Onoare a Consiliului Superior al Magistraturii.

Lilia Țurcan este președinte al Judecătoriei Edineț din ianuarie 2017, iar anterior a exercitat funcția de președinte al Judecătoriei Dondușeni timp de două mandate consecutive. Aceasta are o experiență profesională în funcția de judecător de aproximativ 25 de ani.

Veronica Cupcea este președinte al Judecătoriei Orhei din anul 2010. Anterior a fost magistrată la aceiași instanță, referent la Curtea Supremă de Justiție, a activat la Ministerul Justiției și la o societate de acțiuni. Experiența profesională în funcția de judecător este de peste 11 ani.

La Judecătoria Orhei și funcția de vicepreședinte este exercitată de o femeie, și anume de către Elvira Lavciuc. Aceasta a fost numită în funcția de judecător în anul 2009, iar ulterior a deținut funcția de președinte al Judecătoriei Șoldănești.

O altă femeie care deține funcție de conducere în instanțele de judecată din Republica Moldova este Dorina Croitor. Aceasta este vicepreședinte al Judecătoriei Strășeni din vara anului 2017. Activitatea profesională și-a început-o în funcția de procuror interimar în Strășeni, iar în anul 2011 a devenit judecător.

Maria Chiperi deține funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Anenii Noi din anul 2011. Aceasta a devenit magistrat în anul 2005, iar anterior a activat în mai multe funcții de execuție la Curtea Supremă de Justiție, Curtea de Apel Chișinău și Judecătoria Anenii Noi.

Totodată, potrivit informației de pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, în Registrul candidaților pentru ocuparea funcției de vicepreședinte al instanței sunt incluse alte trei magistrate. Și anume, Liliana Catan și Nadejda Toma, la Curtea Supremă de Justiție, care în prezent exercită funcții de președinți de Colegii specializate, și Sofia Aramă, la Judecătoria Cimișlia.