7 semne că e un bun moment să ceri o mărire de salariu

  • 27 янв. 2017, 11:27
  • 815

Mărirea de salariu depinde întotdeauna de starea de spirit a șefului! Nu o spunem noi, o spun specialiștii în negociere. Așa că dacă vrei să primești mai mulți bani, printre alte lucruri pe care le iei în calcul, ai grijă ca șeful să fie într-o pasă bună. Fiecare dintre noi își dorește o mărire de salariu, dar nu toți o primim. Cei mai mulți dintre noi, pentru a avea un salariu mai mare, alegem să schimbăm locul de muncă. Este decizia cea mai la îndemână. Dar, invocând vechea zicală românească „nu da vrabia din mână pe cioara de pe gard”, poate ar fi mai bine să optezi pentru o negociere a salariului în cadrul actualului loc de muncă. Și dacă te hotărăști să faci asta, iată care ar fi cele 7 semne că e momentul potrivit să o faci.

7. Compania se află într-o situație financiară bună

De regulă, acest lucru se vede cu ochiul liber, dar în caz că nu vă dați seama, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te uiți atent la cifrele companiei, înainte de a cere o mărire de salariu. Dacă obiectivele au fost atinse și veniturile sunt în creștere, e momentul să dai lovitura. Dacă firma merge prost și se fac concedieri, atunci poate ai ceva șanse să-ți crească salariul doar dacă într-adevăr ești foarte bun în ceea ce faci și plecarea ta ar afecta foarte mult activitatea firmei.

6. Șeful este într-o pasă bună

Pe cât de simplu pare, pe atât este de important. Gândește-te la asta! Dacă ești într-o stare de spirit bună și cineva îți cere ceva, nu-i așa că ești mai deschis pentru a-i acorda favoarea? Așadar, înainte de a cere o mărire de salariu, fă o analiză privind starea de spirit a șefului tău. A obținut de curând un câștig mare? Este echipa pe drumul cel bun pentru a-și atinge obiectivele? În cazul în care lucrurile merg bine pentru factorii de decizie, există șanse să obții mai mulți bani la salariu.

5. Ceilalți colegi ai tăi au obținut deja o mărire de salariu

De regulă, oamenii încearcă să păstreze pentru ei această informație, dar întotdeauna se află sau apar zvonuri despre așa ceva. Dacă ai confirmarea că s-a întâmplat acest lucru și tu ești la fel de bun sau chiar mai bun decât ei în ceea ce faci, e timpul să ceri și tu o suplimentare a câștigurilor. Atenție însă: argumentele trebuie să aducă în discuție potențialul tău, rezultatele obținute de tine în cadrul companiei, și nu faptul că ceilalți au primit majorări salariale!

4. Este timpul să faci o revizuire a performanțelor

Dacă este posibil, cere o mărire de salariu în perioada de analiză a performanțelor. Cele mai multe companii stabilesc din timp aceste perioade de evaluări ale performanțelor angajaților. Este mai simplu și pentru șeful tău să pună problema unor revizuiri în plus la salariu dacă rezultatele sunt bune. 

3. Compania a obținut rezultate peste așteptări

Din nou, este vorba de sincronizare. În cazul în care compania ta a avut un câștig mare sau, și mai bine, un șir de victorii mari, atunci ține cont de proverbul „bate fierul cât e cald”. Dacă ai jucat un rol esențial în aceste victorii, e rezonabil să ceri o favoare.

2. Ai făcut de curând un curs în urma căruia ai obținut o nouă calificare

Cu cât ai mai multe abilități prin care te evidențiezi în companie, cu atât mai bine. Dovedindu-te indispensabil și de neprețuit pentru companie prin ceea ce știi să faci, dai motive în plus pentru a ți se răspunde pozitiv la cererea de creștere a salariului.

1. Ai o altă ofertă de muncă

Teama de a pierde angajații performanți este motivul principal pentru care firmele iau în calcul creșteri de salarii. Deci, dacă ai testat piața și ai o ofertă de job mai tentantă în altă parte, poate că ar fi bine să negociezi condiții financiare mai bune cu firma la care lucrezi, înainte de a lua decizia de a pleca. Joacă această carte cu înțelepciune însă! NU fi lăudăros sau insistent. Subliniază performanțele obținute de tine și lăsă cifrele să vorbească. Atenție, trebuie să iei în calcul plecarea, nu juca la cacealma. Dacă oferta nu există cu adevărat, ai mințit și nu vei părăsi compania dacă nu îți crește salariul, atunci vei avea o relație tensionată cu managementul, iar șansele să mai obții vreo mărire de leafă vreodată sunt aproape de zero.

Momentul potrivit este totul, deci așteaptă momentul potrivit!