7 idei de afaceri pentru 2017

  • 22 дек. 2016, 12:29
  • 1 517

Nu trebuie să suprautilizezi tabletele şi smartphone-urile, software-urile de ultima generaţie sau Big Data pentru a construi un business ultra modern. A te conecta cu noile generaţii este uşor dacă ştii să profiţi de noile idei care s-au dezvoltat în 2016 şi care, fără îndoială, vor prinde av\nt în 2017. Mai jos am cules 7 idei de business-uri noi, pe care ai putea să le testezi anul viitor, potrivit WALL-STREET.RO.

1. Fast food sănătos
Să nu ai senzaţia că fast food-ul scade ca importanță. Însă, poate mai mult ca oricând, oamenii caută în prezent alternative mai sănătoase acelor hamburgeri sau “aripioare prăjite şi picante”. În afara României au început să apară restaurante care servesc cupe de ceai, salate de quinoa, sau pachețele cu legume gătite în abur. Majoritatea restaurantelor de acest fel servesc mâncarea în furgonete mobile, în special pe lângă clădiri de birouri.

2. Mici căsuţe
Uneori, o vilă de sute de metri pătraţi nu reprezintă o casă de vis. Foarte mulţi studenţi caută să economisească cât mai mulţi bani, dar şi să trăiască decent – o potenţială soluţie? Case de (foarte) mici dimensiuni, însă bine organizate şi…pe roţi. Un exemplu de pe plan internaţional – casele mărunte ale Tumbleweed, având preţ de pornire de circa 10.000 dolari. Sunt mai drăguţe decât tradiţionalele rulote şi sunt (aproape) complet customizabile. Unele au chiar şi o micuţă verandă.

In Romania aceasta miscare inca nu a inceput, insa de ce sa nu vedem asa ceva si la noi?

3. Servicii de livrare…orice
Vesticii muncesc mai mult decat oricand si timpul este foarte limitat. Nu au timp nici sa faca mancare, nici sa spele rufe. Desi acest lucru reprezinta o problema pentru multi, pentru altii poate reprezenta o oportunitate.

Se pare ca, daca li se ofera posibilitatea, oamenii sunt dispusi sa plateasca pentru orice – americanii platesc deja Postmates si Uber Eats pentru a livra mancare acasa sau la munca. Booster Fuels le incarca masinile cu motorina, oriunde s-ar afla acestea. Americanii au Amazon Prime Now, prin care clientii pot primi la usa orice – de la alimente la electronice.

Conceptul este deja rodat in afara – trebuie doar sa gasesti o nisa interesanta si sa o testezi si in Romania.

4. Educatie prin tehnologie
Daca te uiti la copii in mijloacele de transport in comun, vei vedea cum multi parinti ii lasa “in plata Domnului” sa se joace pe telefoane mobile. De fapt, si la scoala din ce in ce mai multi profesori lasa copiii cu telefoane mobile sau tablete. De ce sa nu transformi acest fapt intr-un business? Sa intre in scena “educatia tehnologica”, sau Edtech.
Acest concept poate include portaluri cu jocuri educationale, platforme de discutii, formulare si carti educative si multe, multe altele. Un exemplu international este Kidpreneurs Academy.

5. Realitate virtuala (si accesoriile)
Realitatea virtuala (VR) reprezinta o evolutie interesanta a tehnologiei moderne. Cu ochelari speciali, poti intra intr-o lume complet noua si, deseori, fascinanta.
Daca nu esti cea mai tehnica persoana, nu te teme – nu trebuie sa fii un geniu al programarii pentru a construi un business axat pe VR. De fapt, majoritatea continutului VR nu are nicio legatura cu tehnologia. Poti sa iti deschizi propriul site unde sa scrii despre noile tehnologii, jocuri, software-uri care apar pentru VR. Poti vinde headset-uri de cardboard (precum Google Cardboard). Daca esti bun pe programare, poti chiar construi programe si jocuri, sau poti oferi sprijin companiilor din diferite industrii, precum auto sau imobiliare, creand experiente virtuale inedite.

6. Mancare de calitate superioara pentru animale de companie
Posesorii de animale de companie devin din ce in ce mai atenti in ceea ce aleg pentru prietenii lor blanosi. Avand acces la informatii mult mai diverse si corecte, din ce in ce mai multi proprietari inteleg ca mancarea ieftina le poate imbolnavi sau chiar omori animalele, asa ca din ce in ce mai multi prefera mancare sanatoasa, raw.

Acest lucru reprezinta o oportunitate extraordinara pentru antreprenori. Atata timp cat ownerii de animale sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru calitate, tu ai o nisa pe care ai putea sa intri. Poti incepe prin a oferi mancare raw pentru animale cu alergii. Poti combina ideea cu cea de mai jos – livrari saptamanale de mancare? Posibilitati sunt multiple.

7. Cutii la abonament
Le vezi peste tot – pe Facebook, Instagram sau Pinterest – cutii la abonamente (subscription boxes).
Acum, poti primi o cutie, lunar, cu aproape orice – snacks-uri, machiaje, stickere, benzi desenate si chiar bere. Exista o cutie-abonament pentru aproape orice hobby, pentru aproape orice personalitate, insa Romania a ramas in urma in acest sens.
Pe langa potentialul de a incepe un business de subscription box pe o nisa lucrativa, o alta companie internationala, UnboxingRocks, face trafic din…a deschide astfel de cutii, apoi realizand review-uri ale produselor aflate inauntru.

Cu aceste sapte idei, este mai mult decat posibil sa iti creezi propria companie moderna la care visezi. Evident, acestea sunt doar schite – fiecare business ar putea primi amprenta creativa a ta.