5 principii de bază pentru a obține mărirea salariului

  • 17 апр. 2017, 11:48
  • 1 397
  • 1

Trăim într-o economie de piaţă în care mărirea salariului joacă un rol foarte important. Eşti angajat de doi sau trei ani şi simţi că meriţi un salariu mai mare? Ţi se încredinţează tot mai multe sarcini pe care le duci la îndeplinire cu succes? Ai vrea să vezi cu ochii tăi o mărire de salariu? În acest articol vom aborda subiectul ’’mărirea de salariu’’.

Tot mai multe articole tratează negocierea salariului la angajare. Acesta este, de asemenea, un punct foarte important, însă înainte de a schimba locul de muncă, putem alege negocierea unei măriri de salariu. Este mult mai accesibilă negocierea condiţiilor în cadrul actualului loc de muncă, de cele mai multe ori invocând vechea zicală românească: „Nu da vrabia din mână pe cioara de pe gard!”

Etapa negocierii salariale este un moment de disconfort pentru multe persoane și deseori candidații nu știu cum să abordeze acest aspect. Se blochează practic în această etapă finală și nu reușesc să meargă mai departe fie pentru că au cerut un salariu mult prea mare, nerealist, fie pentru că au cerut prea puțin și frustrările deja s-au instalat.

Ideea de bază este ca oamenii să fie pregătiți dinainte și pentru această discuție pentru că, oricât de incomod ar părea, se va ajunge și la această etapă. Pot avea în vedere de la ce pleacă în acest moment, pentru ce salariu sunt dispuși să facă o schimbare, poziția pe care o vizează și limitele de negociere pe care sunt dispuși să le accepte. Inflexibilitatea nu este deloc văzută cu ochi buni de către angajatori. Nu înseamnă că trebuie să acceptăm oricât și orice, dar o atitudine de genul “nu discut sub această sumă” nu este tocmai cea mai potrivită. Poți obține un salariu mai mare fiind diplomat mai degrabă decât tranșant. Ai ocazia de a obține poate chiar mai mult decât îți doreai inițial dacă știi să negociezi inteligent în loc să ai o poziție de forță despre care crezi că îți va aduce câștiguri în plus. Be a smart negotiator!

Iată 5 sfaturi pentru o negociere reuşită a salariului la interviu:

Amână cât mai mult discuţia despre salariu.

Străduieşte-te să faci în aşa fel încât această temă să fie tratată la finalul interviului când deja te-ai asigurat că lumina în care eşti pus te favorizează. În plus, s-ar putea să-ţi poţi ajusta pretenţiile salariale în timpul discuţiei. Cu siguranţă vei pleca de acasă cu vreo trei variante în cap: varianta low, middle şi cea de vis. În funcţie de cum te-ai descurcat la interviu, vei putea alege varianta cea mai potrivită.

Fii cât se poate de direct

Dacă ai demonstrat cine eşti şi ceea ce meriţi, nu o mai lua pe ocolişuri. Nu încerca să spui: “Nu ştiu sigur care este nivelul salarial pentru acest post, puteţi să-mi spuneţi dumneavoastră o variantă?” O să pari nesigur şi deja te-a strâns cu uşa aici. Prin urmare spune-o direct: Salariul pe care mi-l doresc este X net.

Acum, te rog, să taci.

Ştii jocul ăla cu “La popa la poartă e o pisică moartă. Cine-o râde şi o vorbi, o mănâncă coaptă…”. ? Închipuie-ţi acum că eşti în filmul ăsta. Ai spus suma, uită-te în ochii lui şi taci. Cine vorbeşte primul, a pierdut lupta. Nu te apuca să argumentezi de ce crezi că meriţi acest salariu, pentru că ar fi trebuit s-o faci până să ajungi la acest pas. Aşteaptă din partea lui o reacţie. N-ai de unde să ştii cu cine ai de a face. Ştii cât de incomod e să te privească cineva fix şi să nu spună nimic. S-ar putea să fie mai slab decât pare şi să clacheze din faza asta.

Şi acum urmează negocierea….

Ar fi două variante posibile în pasul acesta:

- Angajatorul notează pe o foaie suma pe care i-ai spus-o şi-ţi spune că te va contacta. Nu e bine pentru că dacă şi-a controlat foarte bine gesturile, vei pleca de acolo cu panică. Ai putea să-l întrebi cum i se pare propunerea ta, dar asta după ce a deschis alt subiect sau a spus ceva.
- Îţi va spune că au un buget mai mic alocat pentru acest post. Trebuie să întrebi la ce s-au gândit ei. Apoi îţi va argumenta că nu pot oferi un salariu mai mare şi te va întreba dacă eşti dispus să accepţi. Dacă suma este obscen de mică, pune cu tupeu următoarea întrebare: “Din ce-am înţeles în cadrul discuţiei, vă doriţi un personal calificat care să optimizeze procesul financiar în companie. Sunteţi sigur că un salariu mic va motiva îndeajuns de mult un candidat pentru a avea toate responsabilităţile menţionate?” Tocmai l-ai pus într-o situaţie incomodă pentru că nu va nega singur ce a spus deja.

Nu îți retrage cuvintele

Dacă te-ai ţinut tare pe poziţii la început, nu e cazul să fii acum penibil şi să accepţi oferta mai mică. Încearcă să aduci din nou discuţia în zona din pasul 4) şi să negociezi cât mai aproape de suma ta de mijloc. La final, chiar dacă ai ajuns aproape de nivelul tău mediu, nu te arăta slab. Spune că vei analiza oferta primită, o vei compara şi cu alte propuneri pe care le-ai primit şi că revii cu un răspuns în două – trei zile.

Ţi-e un pic teamă? Gândeşte-te în felul următor: Ai ales un post care pentru tine reprezintă o provocare. Fii sigur că şi angajatorul preferă un candidat sigur pe el, motivat, puternic şi capabil să susţină toate responsabilităţile expuse. Stai liniştit….În viaţă, cine clipeşte primul, a pierdut:)