5 mituri despre primul tău job

  • 18 апр. 2018, 10:05
  • 783

Se spune despre “prima dată” că este foarte importantă în orice ai face. Unii zic că îți va determina tot drumul legat de acea activitate pentru totdeauna. Primul job nu face excepție de la aceste zicale. Prin urmare, de foarte multe ori credem într-o mulțime de mituri care ulterior ajung să ți se pară fie fără niciun sens, fie e foarte probabil să ajungi să regreți că ai crezut cu atâtea ardoare în ele. Care ar fi cinci dintre ele?

1) Primul job îți dictează întregul drum în carieră. Așa că ai grijă ce alegi

Practic, unii oameni te sfătuiesc să întârzii cât mai mult momentul alegerii primul job pentru că acesta trebuie să fie unul super intelectual și fix pe ramura pe care visezi să ajungi. Nu zic că nu ar fi bine să nimerești acolo din prima, dar nu mi se pare deloc o idee bună să aștepți la infinit jobul ideal. Și de asemenea, nu e deloc adevărat că primul job îți marchează întreaga carieră. E ca și cum ai spune că după primul iubit sau prima iubită din viața ta, totul s-a năruit în jurul tău și nu mai poți trece peste. Pur și simplu, primul job este doar primul. Nu și ultimul.

2) Primul job trebuie să fie un internship. Neplătit. 

Este o nouă modă de sclavie în rândul tinerilor. Niște șmecheri de angajatori au început să se folosească din plin de anumite circumstanțe de pe piața muncii și din sistemul educațional. Se plâng mereu că absolvenții sunt foarte proști la orice ține de practică în orice domeniu și că nu au niciun motiv să-i angajeze. Dar pentru că au o inimă mare îi acceptă în masă la internship-uri neplătite pentru “experiență”. Mulți dintre voi aveți impresia că nici măcar nu mai puteți visa la un salariu pentru primul job, însă v-aș sfătui să nu vă lasați așa ușor păcăliți și să vă cereți drepturile.

3) Primul job este nașpa. 

Am spus-o pe scurt. E cealaltă tabără față de primul mit. Fiind vorba despre prima angajare, foarte mulți pleacă la drum cu gândul că nu contează absolut deloc unde va fi primul loc de muncă atât timp cât ies bani de țigări și de niște mâncare. Așa că acceptă absolut orice variantă, chiar dacă nu le place absolut deloc. Nici măcar nu iau în considerare că primul job poate fi ceva chiar fun și util.

4) Primul job trebuie să-l faci ca să ai ceva în CV

Și mai dezvoltat, asta înseamnă că stai trei luni și te-ai cărat. Scopul ți-a fost îndeplinit, nu mai ai CV-ul gol la capitolul experienței. Doar că este un mit care te poate debusola destul de mult. Pentru că viitorii tăi angajatori s-ar putea să creadă despre tine că ești fix genul de angajat care stă doar câteva luni și pleacă fără să încerce să construiască o carieră nicăieri. Cine și l-ar dori?

5) Primul job trebuie să fie un job de vară

Majoritatea studenților se gândesc cam după primii doi ani de facultate să aibă primul job. Și aleg să caute fix pe timpul vacanței. Au scăpat de sesiune, de griji și parcă n-ar strica ceva bani în plus pe timpul verii. Au impresia că toți angajatorii te așteaptă cu brațele deschise. Însă s-ar putea ca acest gând să te poziționeze fix pe unul dintre miturile de mai sus. E posibil să nu găsești jobul de vis la care te aștepți pentru că ghici ce, nu ești singurul student care își dorește asta pentru această vară. Deci practic, dacă îți cauți job pe timpul vacanței, concurența ta va fi mult mai mare. Trebuie să fii de zece ori mai bun decât colegii tăi pentru a fi tu alesul. Dacă nu te încadrezi pentru jobul dorit, vei alege un internship. Neplătit pentru că vara angajatorii dau iama în anunțuri de genul acesta. În cazul în care totuși ai pretenția să ai un salariu, vei accepta un job nașpa, oricare ar fi el. Și există mare șanse să se transforme într-un job de aruncat în CV. Adică ceva sezonier pentru trei luni de zile. Sfatul meu? Caută să te angajezi de acum, nu aștepta să se termine sesiunea:) Fii mai rapid decât restul și vei avea mult mai multe șanse să găsești un job mișto care să ți se potrivească super bine.

Primul job este un pas important în viața ta. Însă uneori mai important decât pasul în sine contează: Când îl faci. Cum îl faci. Cât de mult îți dorești și cât de bine știi ceea ce vrei.