4 factori ce impiedica succesul în afaceri

  • 10 окт. 2016, 12:03
  • 826

În volumul “Cei 12 factori ai succesului în afaceri”, Kevin Hogan, Dave Lakhani și Mollie Marti dezvaluie, printre altele,acești 4 factori ce înfluenteaza extrem de puternic succesul în afaceri:

CONFORTUL

Confortul este unul din factorii ce impiedica succesul in afaceri. „De ce ar vrea cineva sa se opuna unei vieti de succes? Pentru ca nu suntem creati pentru schimbare. Devenim prea comozi pentru a ne schimba. Cu totii iubim lucrurile cunoscute si confortabile. E bine. E placut.

Pentru a reusi, trebuie sa iesi din zona de confort. Daca nu fortezi limitele si nu faci lucruri cu adevarat diferite, te depreciezi. Traiesti in entropie. In esec.

Gandeste-te la ce faci atunci cand esti in zona de confort. Stai pe spate si gasesti satisfactie in a fi lenes din punct de vedere intelectual sau traiesti intr-un fel cunoscut. Incepi sa astepti ca lucrurile doar sa se intample. Adesea, oamenii cred ca este suficient sa stea tolaniti intr-un fotoliu. Starea spirituala de confort este dusmanul reusitei si al sigurantei.

A actiona pentru ceva nou este complet inconfortabil. Infrunta acest lucru. Apoi ia decizia de a nu te simti prea confortabil. Confortul este un dusman al reusitei si al succesului in orice faci, de la cariere la relatii. Iesi din zona de confort si fa ca lucrurile sa se intample!

OBICEIUL

Obiceiul poate fi un dusman al succesului sau poate fi baza pentru atingerea acestuia.

Care sunt unele dinre obiceiurile care distrug orice sansa de a obtine succesul? Probabil ca iti poti face singur o lista. Unele care ne ies noua in evidenta sunt lipsa de autodisciplina, lenea, complacerea si delasarea. Ti se pare familiar vreunul dintre aceste obiceiuri proaste trebuie gonite din viata ta.

Unul din cele mai grele lucruri este sa renunti la un obicei prost. Iar apoi, desigur, un alt lucru extrem de dificil de facut este sa iti formezi un obicei bun. Acum combina aceste lucruri si incearca sa renunti la un obicei prost si sa iti formezi unul nou in acelasi timp. Va fi nevoie de doua decizii si de mult efort.

Iata un mod bun de a incepe sa inlocuiesti obiceiurile proaste cu cele bune: supara-te destul de tare pe situatia ta actuala pentru a te D-E-C-I-D-E sa faci o schimbare. Cel mai eficient instrument pentru schimbare este o decizie concreta, solida, de tipul viata sau moartea.

Da, este mult mai simplu sa te gandesti: “Merit ceva bun. Ceva distractiv.” Si este adevarat. Nu iti spunem sa renunti la activitatile care iti fac placere. Trebuie sa ai o viata sociala distractiva si mult timp pentru a te relaxa si a-ti reincarca bateriile. Trebuie sa faci pauze pe parcursul fiecarei zile.

Dar ai nevoie si de altceva decat distractia si relaxarea. Ai nevoie de un sentiment de mandrie si de reusita cu privire ceea ce faci. Daca nu ai o munca importanta si nu te bucuri de nivelul de succes pe care il vrei si pe care stii ca il poti atinge, este timpul sa te uiti mai atent la obiceiurile proaste care te tin pe loc.

FRICA

Frica poate fi cea mai inspaimantatoare, paralizanta, neinduratoare si daunatoare emotie din cate vei trai vreodata, daca o lasi sa existe. Frica joaca un rol in viata noastra de zi cu zi. Poate fi un lucru bun si te poate apara de pericole.

Dar te va impiedica sa iti asumi riscuri. Te va impinge inapoi catre ceea ce este familiar. Prin urmare, te va impiedica sa duci o viata plina de succes.

Exista intotdeauna problema foarte rationala a elementului necunoscut al succesului. Iti intra in cap ca ti se va intampla ceva rau daca incepi sa lucrezi pentru ceva ce vrei. Ai un sentiment de groaza sau de distrugere. Cum ti se va schimba viata daca vei reusi intr-adevar? Sau poate ca te concentrezi mai  mult asupra fricii de esec.

Ce se intampla daca muncesti mult pentru a face sa ti se intample ceva bun in viata, dar cumva gresesti si esuezi? Pare mai simplu sa nu incerci deloc.

De ce ar trebui sa te temi mai mult: de a incerca si poate a esua sau de a nu incerca niciodata si a crea o viata in mod sigur mediocra?

Cand privesti lucrurile astfel, intelegi ca frica de esec este ridicola. Da, uneori pare coplesitoare. Dar nu inseamna nimic in cursul general al lucrurilor. Asa ca s-ar putea sa te impiedici si sa cazi de cateva ori. Nu-i nimic! Ridica-te si porneste din nou! Nu este placut sa dai gres. Pentru o vreme, va fi o frustrare pentru tine. Dar la scara vietii, ce inseamna cele mai multe dintre esecuri? Mai nimic.

Daca ideea esecului te face sa paralizezi, trebuie sa te intrebi: Cui ii pasa cu adevarat daca dai gres? Da niste nume. Persoana ta nu se pune la socoteala. S-ar putea sa para foarte simplu, dar odata ce incerci, iti dai seama cat de nefondata este teama de esec.

Frica poate fi sfarsitul sau inceputul tau. Daca hotarasti ca frica iti va domina deciziile despre cum sa reusesti sau nu, atunci nu vei reusi. Asa ca pune-te in fotoliu si uita0te la reluari. Dar daca hotarasti ca frica va fi motivatorul tau pentru a depasi tot ce te tine pe loc, atunci vei ajunge in varf in scurt timp.

INDOIALA

Chiar daca nu te temi de succes sau de esec, s-ar putea sa iti lipseasca increderea in propria ta capacitate dee a depasi provocarile si de a crea viata pe care o doresti. S-ar putea chiar sa te indoiesti de capacitatea ta de a recunoaste calea potrivita pe care sa o apuci.

Singurul mod de a sti cu siguranta este sa incerci! Daca vrei sa faci schimbari pozitive in viata ta, trebuie sa fii dispus sa crezi ca esti in stare. Trebuie sa crezi ca si daca initial nu ai tot ce este necesar pentru a reusi, poti munci pentru a dezvolta aceste lucruri.

Crezi ca vreo persoana de succes s-a nascut asa? Fireste ca nu! Toti oamenii de succes trebuie sa parcurga o curba a invatarii si sa isi depaseasca fara intrerupere limitele. Au fost nevoiti sa inceapa de jos si sa faca pasii pe rand, cizelandu-si abilitatile, dezvoltand unele noi si apoi intarindu-le si pe acelea. Tu nu esti altfel.

Inlocuieste indoiala despre capacitatea ta de a atinge succesul cu o convingere ca poti crea viata si succesul pe care le doresti.”