16 informatii pe care sa le scoti din CV, daca vrei un job in 2020

  • 27 окт. 2020, 13:26
  • 1 156

Gasirea unui nou job incepe cu un Curriculum Vitae scris bine. CV-ul reprezinta modalitatea cea mai buna de a scoate in evidenta, in fata angajatorului, aptitudinile si competentele, precum si realizarile profesionale. Pe de alta parte, greselile din CV te pot indeparta de locul de munca visat. Iata ce trebuie sa scoti din CV, daca iti doresti un loc de munca nou in 2020.

1. Evita sa treci un obiectiv in CV.

2. Date irelevante despre experienta profesionala. Experienta de munca din trecut, care nu este relevanta pentru jobul la care aplici in prezent nu trebuie sa apara in CV. In schimb, poti mentiona calitatile si abilitatile care te califica pentru locul de munca pe care il tintesti.

3. Nu esti obligat sa mentionezi starea civila. Aceasta informatie poti sa o mentionezi sau nu, la fel ca si optiunile de natura religionasa, potrivit Business Insider.

4. Hobby-uri. Informatiile despre pasiuni pot fi mentionate in CV doar daca acestea sunt relevante pentru jobul pentru care aplici. In rest, este doar text care ingreuneaza citirea CV-ului.

5. Minciuni.

6. Varsta. Daca nu vrei sa risti sa fii discriminat din cauza varstei, cel mai bine este sa scoti datele care pot dezvalui aceasta informatie. Din pacate, exista suficienti angajatori in piata care isi discrimineaza candidatii pe baza varstei.

7. Prea multe cuvinte. Un CV inghesuit, plin de informatii, cu putine spatii intre idei nu are nicio sansa sa ajunga pe masa vreunui manager. Specialistii in resurse umane le recomanda candidatilor sa lase suficient spatiu intre randuri, astfel incat recrutorul sa parcurga CV-ul cu lejeritate, fara sa depuna prea mult efort.

8. Date legate de vacante. Daca te-ai retras o vreme din activitate pentru a calatori sau pentru a creste un copil, ideal este sa nu treci aceste infomatii in CV.

9. Recomandari. Daca angajatorul are nevoie de recomandari din partea altor persoane, iti va cere sa faci asta. Asadar, nu e nevoie sa ceri recomandari fostilor colegi/sefi daca nu ti-au fost cerute.

10. Elimina stilul greoi de redactare. Stilul in care este scris CV-ul tau este la fel de important ca si continutul sau. Astfel, cel mai bun format pentru scrierea CV-ului este acela care permite "scanarea" cu usurinta. Odata ce alegi un format, pastreaza-l pana la final.

11. Evita sa folosesti termenul "eu". CV-ul nu trebuie sa contina pronume si adjective posesive: eu, ea, al meu, al ei. "CV-ul nu se scrie la persoana intai sau a treia. Este de la sine inteles ca CV-ul este despre tine si despre experienta ta", a explicat Tina Nicolai, expert in recrutare.

12. Numele fostului sef. Nu scrie in CV numele fostului sef, decat in situatia in care noul angajatorul solicita sa il contacteze sau daca persoana este foarte cunoscuta in industrie.

13. Motivul pentru care ti-ai dat demisia. Unii candidati cred ca daca explica in CV motivul pentru care si-au dat demisia de la jobul anterior, vor avea mai multe sanse sa fie chemati la interviul de angajare. "Gresit! Este o informatie total irelevanta!", sustin expertii in recrutare.

14. Opinii. CV-ul trebuie sa contina informatii, nu opinii. "Sunt un excelent comunicator" sau "sunt foarte organizat si motivat" sunt pareri personale si nu reprezinta neaparat adevarul. Recrutorii vor doar informatii ca sa isi faca singuri o imagine cat mai corecta despre candidati.

15. Adresa de e-mail din tinereteIntotdeauna trebuie sa ai trecuta o adresa de email care sa arate profesionalism. Adrese precum "draguta@yahoo.com" sau "baiatbun@gmail.com" nu au ce cauta intr-un CV.

16. Detalii legate de mai mult de 15 ani de experienta. Cand incepi sa insiri informatii legate de joburi pe care le-ai avut in anul 2000, angajatorul incepe sa isi piarda interesul. Cea mai relevanta experienta este cea din ultimii 15 ani.