„Dacă ai o idee, încearcă!” 10 secrete ale unei afaceri profitabile, dezvăluite de un tânăr angajator

  • 10 дек. 2017, 19:24
  • 7 624
  • 17

La vârsta când colegii lui abia absolvesc facultatea, Ion Durnea, un tânăr de 22 de ani din Rezina, își gestionează propria afacere și angajează trei persoane. Cu ajutorul unui grant de la Uniunea Europeană, tânărul a deschis o stație de deservire tehnică pentru mașinile de mare tonaj. Lunar, aici sunt reparate zeci de camioane.

Cum un student a reușit să „pună pe roate” o stație de reparat camioane și s-o transforme într-o afacere profitabilă? Am stat de vorba cu tânărul antreprenor care ne-a povestit în ce constă, de fapt, secretul succesului. Am selectat 10 recomandări ale antreprenorului adresate tinerilor: 

1. Găsește-ți o nișă profitabilă. „Unchiul meu e șofer de camion. În vacanța veneam deseori la el și, din discuțiile cu șoferii, am aflat că mașinile se defectează destul de des. Așa mi-am dat seama că e nevoie de un serviciu care să remedieze rapid și eficient toate problemele tehnice care apar. Această nișă de reparație a camioanelor există anume aici, în Rezina.”

2. Cunoaște-ți concurenții. „În spatele unei benzinării din apropiere este concurentul meu. Are și el un aparat care demontează și montează anvelopele de pe disc. Dar, în rest, el oferă o gamă mai restrânsă de servicii. Și amplasamentul este mai prost.”

3. Arată clienților că ești cel mai bun. „Comunicarea cu clienții e foarte importantă. E vorba de abilitatea de a vinde, de a-l convinge pe client că tu ești cel mai bun. Pe clienții mei îi conving prin faptul că sunt aici, sunt aproape, dar și prin amplasamentul și calitatea serviciilor. E mai bună decât la concurenți.”

4. Ai grijă de angajați. „Angajatul meu care se ocupă de anvelope, Serghei, lucra la un concurent. Dar eu am observat că Serghei locuiește aproape și că îi este mult mai convenabil să se deplaseze aici. Atunci i-am spus: vino la mine, o să am echipamentul, vor fi condiții, o să ai de lucru. Și acum lucrăm împreună. Dacă le oferi angajaților tăi condiții bune de lucru, atunci nici nu trebuie să-i cauți. Ei singuri vin la tine.” 

De lucrările de reparație se ocupă trei mecanici auto cu experiență, Ion având grijă de administrare și lucrul cu clienții.

„El e un băiat foarte bravo. E un băiat tânăr, are energie, are studii și cunoștințe. Câteodată o ducem mai greu, câteodată e mai ușor, dar mergem înainte”, spune Sergiu, un angajat specialist în anvelope. 

5. Fii aproape de familie. „Tătăl mă susține foarte mult. El mă ajută cu sfaturi. Pe plan finaciar, tot el mă ajută. Una dintre condițiile proiectului a fost: să ai aportul propriu, minimum 10%. Era vorba despre 30 de mii de lei, cel puțin. Student fiind, vă imaginați, nu-i așa de simplu. Și atunci tatăl m-a ajutat. Mama la fel mă susține. Familia e importantă. Acum am o iubită, vrem să creem o familie, aici în Moldova”.

6. Merge pas cu pas. „Trebuie de gândit pe etape. Dacă te gândești din start despre cosmos... nu e normal. Trebuie să te gândești cum te poți dezvolta acum, în acest moment”.

7. Fii realist. Viața nu îți va oferi întotdeauna jobul la care visezi, dar poți profita de posibilități ce apar pe parcurs, crede Ion. „Nu pot să spun că visul meu era să fac ceea ce fac acum. Nu pot spune că am o pasiune mare fața de camioane. Scopul meu a fost independența financiară. De nu era acest proiect, nu aveam să deschid o afacere. Dar am aflat despre această posibilitate și m-am gândit că se poate de încercat. Și am reușit”. 

„A fost destul de complicat să fac business-planul deoarece sunt multe întrebări care nu au răspunsuri evidente.  În afara de a procura utilajul, trebuie de instalat, trebuie de construit o încăpere pentru el, de amenajat. Asta a creat niște cheltuieli pe care nu le-am preconizat”, spune Ion.

8. Implică-te. Ion nu este genul de manager care stă toată ziua la birou. „E adevărat că eu mă ocup mai mult de partea contabilă și de discuțiile cu clienți. Dar, în cazul când este cerere mare, mă implic și eu, mă ocup și eu de reparații. Eu fac lucruri mai simple, sub patronajul colegilor, ca să capăt experiența”.

Nu există nici un secret ca să ai o relație bună cu angajații. E pură colaborare. Ei știu treaba lor, partea mecanică; eu am organizat instrumentele, echipamentele, partea contabilă tot o duc eu, la fel și discuțiile cu clienții.”, spune tânărul.

9. Fii corect. „Mulți antreprenori nu prea au corectitudinea de afaceri: spun una, fac alta. Nu se țin de promisiuni. Cred că e din cauza incompetenței și din cauza lipsei resurselor financiare în țară. Acum toată Moldova lucrează pe datorii. Numai dacă ești corect poți să reușești în afaceri. Dacă ești incorect cu lumea, poate să-ți meargă bine un an, doi. Dar după asta lumea află cine ești.”

10. Nu-ți fie frică să încerci. „Despre posibilitatea obținerii unui grant am aflat la Incubatorul de Afaceri din Rezina. Mi-am spus: „De ce nu?” și am decis să particip. Vreau să-i încurajez pe tinerii să încerce. Dacă ai o idee, mai ales în cadrul unor asemenea proiecte, încearcă! Nu ai absolut nimic de pierdut. Iar dacă nu reușești, capeți o experiență foarte bună”. 

Șansa de a-și vedea planurile transpuse în realitate i-a venit lui Ion din partea Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD, cu suportul Uniunii Europene, prin intermediul căruia a fost anunțat un concurs de granturi pentru tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului. Ion Durnea este unul din cei peste 70 de tineri care au obținut granturi europene în valoare de până la 13.500 de euro pentru a-și crea sau dezvolta o afacere.