Taxa de stat și onorariile notarilor, reduse. Cine va achita mai puțin

  • 26 дек. 2017, 15:14
  • 2 011

Taxa de stat pentru autentificarea contractelor de înstrăinare a imobilului și pentru autentificarea contractelor de ipotecă, semnate prin Programul de stat ”Prima Casă”, a fost micșorată.

Un proiect în acest sens a fost adoptat, în lectură finală, de către Parlament. Propunera de micșorare a taxelor de stat este determinată de necesitatea asigurării accesului persoanelor fizice la achiziționarea unei locuințe, prin contractarea de credite bancare garantate parțial de stat, în special pentru familiile tinere.

Astfel, Legea cu privire la taxa de stat a fost completată cu noi prevederi. Pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărarea a caselor de locuit și a apartamentelor în cadrul Programului de stat ”Prima casă”, taxa va fi de 0,1% din prețul contractului, dar nu mai puțin decât valoarea indicată în registrul bunurilor imobile. O altă prevedere este că, pentru autentificarea contractelor de ipotecă încheiate se va percepe taxa de 50 de lei, scrie bizlaw.md.

Totodată, Ministerul Finanțelor va fi împuternicit cu dreptul de a adopa decizii privind încasarea diferenței dintre suma plătită de la bugetul de stat, în baza garanției de stat și cea primită ca urmare a vânzării locuinței ipotecate (în cazul în care asemenea diferențe vor exista). Aceste decizii ale Ministerului Finanțelor vor obține statul de document executoriu și, în acest mod, va fi evitată necesitatea adresării în instanța de judecată cu acțiuni de încasare a unor datorii certe.

La fel, pentru a facilita procesul de procurare a bunurilor imobile prin intermediul acestui program, s-au diminuat onorariilor notarilor publici și a executorilor judecătorești pentru acțiunile efectuate în privința bunurilor imobile. Onorariul executorului judecătoresc, pentru vânzarea bunurilor gajate/ipotecate la solicitarea creditorului gajist, care au fost procurate prin intermediul Programului de stat ”Prima casă”, nu va putea depăși suma de 5.000 de lei.

În același timp, plata pentru autentificarea contractelor de vânzare- cumpărare a bunurilor imobile și a contractelor de ipotecă, încheiate în cadrul Programului de stat ”Prima casă”, a fost stabilită în proporţie de 0,1% din valoarea tranzacţiei.

Prin intermediul Programul de stat ”Prima Casă”  vor putea fi achiziționate apartamente și case de locuit pe teritoriul Republicii Moldova, care au fost finalizate și date în exploatare până la depunerea cererii. Prețul acestora trebuie să nu depășească un milion de lei. Rata inițială achitată de beneficiar este de 10% din preț. Creditul pentru ”Prima casă” va fi acordat de către băncile comerciale pe un termen de maxim 25 de ani, în lei moldovenești. Rata dobânzii acestuia va fi compusă din rata medie ponderată a dobânzilor la depozitele cu termenul de la 6 până la 12 luni, comunicată de Banca Națională a Moldovei, o marjă de până la 3% și un comision de garantare de 0,5% anual din soldul garanției de stat.

Plata lunară achitată de beneficiar nu va depăși 50% din veniturile oficiale salariale nete ale familiei, iar statul va garanta 50% din credit. Garanțiile în numele statului vor fi emise de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.